Четвъртък, 23 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleС европейски пари: Нашенец се уредил с джип "Тойота"

Вторник, 29 Април 2014 03:00
Договорени са луксозни возила за 3 милиона лева
Договори за луксозни джипове на стойност 3 милиона лева са сключени за периода 2011-2012 година, сочи справката на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Тя бе оповестена в края на миналата седмица от изпълнителния Мирослав Николов по време на пресконференция за разходване на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
От изказването му стана ясно, че са подписани 126 договора, в които се предвижда закупуване на 392 транспортни средства, сред които и луксозни джипове с марки "Рейндж Ровър", "Мерцедес", "Вранглер" и "Тойота", съобщи още Николов.
Една от "Тойотите" е на бенефициент от Пазарджишка област, съобщиха за "Знаме" от пресцентъра на фонда в София. Проектът му е получил одобрение.
Кандидатствал е по мярка 312 за неземеделска дейност.
А луксозният автомобил е със 7 плюс 1 места, уточниха още от ДФЗ.
Европейската комисия (ЕК) отправи забележки относно начина и обосновката за купуване на  возилата.
- Поради въведената порочна практика, броят на бенефициентите, които желаят да купят скъпи машини с пари по програмата, се е увеличил четири пъти до драстичните 348 заявления за 1753 МПС-та. Сред заявките вече, освен искане за 340 автомобили и джипове, има и такива за ATV-та, моторни шейни, луксозни яхти, хеликоптери, самолети разкри още шефът на фонда. (Включително двайнайсет 18-метрови яхти с еленова кожа и кристални фарове - бел. авт.)
- Нито един от тези проекти не е подписан и контрактуван от сегашния екип на ДФЗ и сме в непрекъсната комуникация с Министерството на земеделието и храните (МХЗ) за изчистване на проблема, подчерта той.
Очакванията са след като бъдат взети под внимание указанията на земеделското министерство и се извърши ново оценяване на проектите, да бъде освободен финансов ресурс и да се осигури достъп на повече кандидати до европейските средства.
Проектите за скъпи возила са по мерките 311 и 312 от ПРСР. Основната им цел е разнообразяване на заетостта в селата и подкрепа за развитие на микропредприятия. Един от приоритетите е създаване на туристически атракции в малките населени места.
Затова не е чак толкова нелогично, по нея да кандидатстват предприемачи, които искат да купят яхта, за да возят туристи или джип, който да катери планините, коментират консултанти по разработка на европроекти. И допълват, че минивертолетите биха могли да се използват за оглеждане на живописни местности от въздуха или за посещение на по-отдалечени забележителности.
Като допустими за финансиране дейности по мярка 311 се смятат закупуване на транспортни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността, ремонти или изграждане на сгради, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване, закупуване на животни при неземеделски инвестиции и други. При мярка 312 пък се финансират начинания, свързани с преработвателна промишленост, развитие на селски туризъм, отдих и спорт, създаване и развитие на консултантски и бизнес услуги, социални грижи и здравеопазване, транспортни услуги, с изключение на товарни превози срещу заплащане.
Катя ФИЛИПОВА