Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Догодина общината си иска ВиК

Сряда, 11 Декември 2013 02:00

Започват банята в квартал "Изток" и западния околовръстен път

ПАЗАРДЖИК. Да си върнем ВиК - това е една от целите ни за 2014-а година. Това обяви кметът на общината Тодор Попов на редовната си пресконференция. От девет години има решение на Върховния съд, според което всички активи трябва да станат общински. Девет години държавата дава на заден и се прави на леко разсеяна и си назначава ликвидатори. Според закона ликвидирането трае 6 месеца, а в случая ликвидирането продължава 9 години. Стига толкова прехвърляне на топката!
Кметът заяви, че е сигурен, че в тази дейност може да се потърси публично-частно партньорство. Като стане общинско, дружеството ще има възможност да повиши заплатите на работещите в него.
Най-вероятно западният околовръстен път на Пазарджик ще се прави със средства от Фонда за регионален растеж, на който бенефициенти са общините, поясни Тодор Попов. С министъра на финансите предстои да уточним разпределянето на ресурса от около 300 млн. лева за общините, останалите 200 млн. са за държавните ведомства. Нашият проект отговаря на всички критерии - важна функционална пътна артерия е, ще създаде трудова заетост, ще създаде устойчиво развитие. Изграждането ще стане поетапно, разбира се.
Строежът на банята в квартал "Изток" ще започне догодина. По думите на кмета Тодор Попов общината ще отдели 150-160 хиляди лева, още толкова ще даде и инвеститорът, който е дал съгласие за публично-частното партньорство. Строежът трябва да приключи през 2015-а, прогнозира кметът.
Според Тодор Попов 2014-а ще е по-добра. През следващата година общината ще гледа повече към селата.
"В града направихме много неща, в селата също живеят хора - 50 хиляди души, така че моето внимание ще бъде насочено натам. Ще излъскаме центровете на по-големите села, улиците. Ще заделим и 20 процента от парите, които общините ще получат по оперативна програма "Региони в растеж". За Пазарджик средствата са около 30 млн. - т.е. за селата са около 6 млн. лева."

Бисерка ТРАЙКОВА