Top Panel
Четвъртък, 05 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Препитваха дванайстокласници по математика

Вторник, 21 Януари 2014 02:00
ПАЗАРДЖИК. Над 650 дванайстокласници в пет училища в областта се явиха миналата седмица на изпит по математика. Препитването на зрелостниците в края на гимназиалния етап се провежда експериментално за първи път тази година, съобщи шефката на образователния инспекторат Валентина Кайтазова.
Изборът на училищата бе на случаен принцип. Те са: математическата гимназия „Константин Величков”, езиковата „Бертолт Брехт”, професионалните по икономика и мениджмънт, по механоелектротехника и СОУ „Георги Бенковски”.
Целта на проведения изпит е да се види нивото на знанията и практическите умения по математика. Момичетата и момчетата решаваха тест с въпроси от материала по математика, преподаван в часовете от 8 до 11 клас. Резултатите от писмените работи ще са ясни до 15 февруари. Те ще послужат на специалистите в образователното министерство за изготвяне на бъдещите учебни планове по предмета.
Отговорите на учениците от теста ще бъдат оценени от регионалната комисия по математика. Желаещите да проверят резултатите си от изпита могат да го сторят чрез уникалния код, изписан върху попълнената от тях изпитна бланка, уточни образователната шефка. Тя допълни, че експериментът по предмета ще популяризира математиката като наука. Защото от години нараства нуждата от инженери в страната, респективно и в областта.
Подобно препитване по математика се предвижда и за учениците от 11 клас в края на учебната година, съобщили от образователното министерство.
Пенка МИХАЙЛОВА