Top Panel
Неделя, 08 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Д-р Георги Стоянов - акушер-гинекологът на 2013-а: Пожелавам си здрави бебета и майки! И внуче!

Вторник, 21 Януари 2014 02:00
ПАЗАРДЖИК.След трето секцио за едно дежурство вчера д-р Георги Стоянов, номиниран за наградата "Акушер гинеколог на България" за 2013-а година, с готовност отговори на въпросите на "Знаме". Прави уговорката, че предпочита да действа и не е по приказките, но разговорът потръгва лесно.
Започваме от избора на професия. Признава, че неговата майка му е повлияла силно.
"Може би заради многото й болежки, тя много искаше синът й да стане лекар, сподели д-р Стоянов. Никога не съм съжалявал за избора на тази благородна и нелека професия. След като завърших Медицинския университет в Пловдив,
по разпределение ме изпратиха в Калугерово
И това оказа огромно влияние върху моя живот. Скоро в селото дойде млада зъболекарка, с която след година сключихме брак - най-хубавото нещо в живота ми. Родиха ни се двама синове - Стоян и Петър, но нито един от тях не пое по моя път. Малкият имаше известен интерес към медицината, само че нощните дежурства, които давах, го отказаха. В момента обаче работи близка до моята професия - рентгенов лаборант е и пак помага на хората".
За д-р Стоянов е трудно да си спомни точно първото раждане, на което е присъствал. Доверява обаче, че
никога няма да забрави едно от първите с трагичен изход
"Още докато работех в Калугерово и специализирах, идвах на стаж в Родилното отделение в Пазарджик, спомня си д-р Стоянов. Бебето беше застанало напречно и дежурният лекар направи плодораздробяваща операция, за да спаси живота на майката. Доста страшно беше. Но дори тогава не съжалих за избора да стана лекар и то точно акушер гинеколог. Водещ принцип за нас винаги е
на първо място да се борим за живота на майката, после за бебето
Защото майката може да роди и друго бебе.
Усещането да си част от раждането на живот е неописуемо с думи. А на нас с колегите ни се случва непрекъснато. Късметлии сме, че имаме възможността да бъдем малка прашинка от ръката на Господ, която помага на живота да се роди".
Често, след като бебето е поело първата глътка въздух и вече е в ръцете на неонатолозите, д-р Стоянов отива, за да му се полюбува. Удовлетворен, че чудото на природата е сработило и този път.
В душата си обаче таи и мъка.
"Болно ми е, че се раждат по-малко бебета
доверява началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в областната многопрофилна болница. За 2013-а при нас на бял свят са се появили 916 новородени. Само преди три години за година са се родили 1320 бебета. Спадът е драстичен, нали!
Болно ми е, че възрастта на родилките пада непрекъснато. При нас идват момичета неподготвени за раждане, неподготвени за майки.
Болно ми, че държавата не поема отговорността си
към бъдещите майки, които са неосигурени. Немалка част от идват да раждат, а не са прегледани от лекар нито веднъж. Да не говорим за изследвания и за кръвна група… Това крие рискове за жената, за бебето, за екипа… Болно ми е, че 20-годишни имат по 3-4 деца.
Щастлив съм всеки път, когато се роди здраво бебе
и майката също е добре", подчертава акушер гинекологът на България за 2013-а година.
Признава, че не води статистики за най-дълго или най-кратко раждане, нито за най-леко или най-тежко. И че няма някое, което да е специално. Всички са специални!
"Стремя се времето, прекарано в родилната зала и последвалите дни да не оставят неприятни спомени у родилките, казва д-р Стоянов. Още преди години осъзнах, че
жената помни всяка изречена дума от отваряне на входната врата до изписването й
Разбираемо е - за една жена раждането е най-великото преживяване. Затова изисквам от колегите да обяснят на бременната какво я очаква, за да не изпитва страх. С неизвестността и страха обясняват и нарастващата популярност на домашните раждания. Категорично против това съм. Защото понякога и в болницата, при наличието на лекари и акушерки, ОАРИЛ, Микропедиатрия, Кръвна банка, се случват страшни неща.
Не мога да не призная, че понякога част от персонала е невъздържан, малко груб, изнервен от дългите дежурства. Откакто вече 8 години ръководя отделението, се старая да променя това отношение и смятам, че успях.
Изисквам от колегите да проявят внимание и разбиране
А това, което много пречи на работата ни е, че сме много осветени. Всяка наша крачка е на показ и често сме във фокуса на медийното внимание. Това е една от причините младите лекари по-рядко да избират да са акушер гинеколози. Ние обаче можем да се похвалим с три млади лекарки, две от които дойдоха направо от студентската скамейка. Това са д- Близнакова, д-р Давидова и д-р Стойчева, които работят с ентусиазъм".
Поводът за разговора ни с д-р Стоянов е празничен, но няма как да подминем един силно болезнен за него етап от живота му - времето, в което му беше отнето правото да практикува любимата професия, защото му беше повдигнато обвинение за извършване на нерагламентирани аборти.
"Тежко преживях акцията, обвинението, съдебния процес, но вече са зад гърба ми, казва с болка д-р Стоянов. Справих се заради синовете ми, заради това, че страшно много обичам работата си.
Най-страшното за мен беше не помията, която се изля,
а фактът, че ми отнеха правото да упражнявам професията си за седем месеца. През цялото време обаче вярвах, че ще се върна на работа. И то като началник на отделението. Вече три пъти печеля конкурса за завеждащ на АГО.
Изпитанията носят поуки. Осъзнах кои хора държат на мен. Никога няма да забравя, че по време на акцията на полицията в отделението част от персонала се беше затворил в една стая и плачеше. Е, имаше и други, които изляха помия, но кураж ми дадоха първите".
Днес в 11 часа на тържествена церемония в Велинград д-р Стоянов ще получи наградата "Акушер гинеколог на годината". Няма да пропусне и традиционното отбелязване на Деня на родилната помощ в ръководеното от него отделение, както и купона на акушер гинеколозите и акушерките от трите родилни отделения в Пазарджик - в областната многопрофилна болница, в "Хигия" и в "Здраве".
На въпроса какво си пожелава д-р Стоянов бързо отговаря: "Здрави бебета и майки!" А след секунда добавя: "И внуче!"
Бисерка ТРАЙКОВА