Top Panel
Неделя, 08 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

На конкурса за училищни директори: 13 кандидати на първо място

Сряда, 22 Януари 2014 02:00
Един е първенец в две училища
ПАЗАРДЖИК. Вчера станаха известни имената на класиралите се на първо място в конкурса за заемане на длъжността „Директор” в 13 училища и в Обединения детски комплекс в областта (ОДК)
За участие в надпреварата бяха допуснати 31 претендента за титулярни места, един от тях не се яви.
Кандидатите положиха писмен изпит-тест и устен - събеседване по определени от министерството критерии. Интервюто включваше познания по нормативните документи в образованието и приложението в практическата дейност в училищата, управленски и организационни умения и умения за общуване.
Петчленна комисия с председателка Пенка Нанева, експертка в образователния инспекторат,
класира на първо място най-успешно представилите се
Победителите в надпреварата са събрали минимум 112 точки и повече от тях. В изпитния протокол са включени и заелите по-задни позиции.
В основно училище “Отец Паисий” в Говедаре на първо място е класирана Диана Фодулска-Огорелкова, изпълняваща временно длъжността “Директор”. Славка Апостолова ще ръководи основното “Св.св. Кирил и Методий” в Мало Конаре. Директорското място в основното „Васил Априлов” в Синитово ще заеме Гергана Божкова. София Банкина спечели конкурса в основното “Васил Левски” в Звъничево.
Бившият директор на основното “Любен Каравелов” в Пазарджик Здравко Дингилев е обявен на първо място в две училища: основното “Георги Бенковски” в Хаджиево и основното “Св.св. Кирил и Методий” в Симеоновец - г-н Дингилев е кандидатствал за директор в повече от едно училище. Той има възможност да избира в законовия двуседмичен срок от обявяване на резултатите от конкурса кое място да заеме, поясни г-жа Нанева.
За директорско място в основното “Христо Ботев” в Юнаците се пребори Недялка Бодурова, за основното “Христо Ботев” в Пазарджик - Боряна Кънева-Томова.
Иванка Добринова е на първо място за шефка на гимназия “Иван С. Аксаков”.
Във велинградските основни школа “Христо Ботев” в Абланица и СОУ “Св.св. Кирил и Методий” в Сърница най-успешно са се представили съответно Елена Халева (досегашна временна директорка) и Росен Ибишев.
София Симонова, досегашна временна директорка в основното „Христо Смирненски” в Лозен е класирана на първо място в конкурса. На същите места са подредени и първенците Йорданка Мутова за директорско място в основното „Георги Бенковски” във Виноградец и Здравко Дингилев за основното „Св.св. Кирил и Методий” в Симеоновец (както вече споменахме по-горе).
Златка Златанова зае първото място в конкурса за шефка на ОДК в Пещера.
От всичките 14 училища,
само основното Отец Паисий”в Мененкьово остана без класиран кандидат
Кандидатите бяха двама, но нито един от тях не събра минималния брой точки - 112, заяви експертката Нанева. Тя поясни, че до две седмици ще стане ясно кои класирани на първо място ще заемат титулярното директорско място в училищата и в ОДК в Пещера. След това те ще подпишат трудов договор с началничката на образователния инспекторат Валентина Кайтазова.
Конкурсът премина по всички изисквания за прозрачност. Писменият беше анонимен. На устния изпит всеки от комисията анонимно оценяваше кандидатите с точки, които общо формираха мястото на кандидата.
Присъстваше и по един представител на администрацията в общините, в които се намираха училищата, за които се избираше директор, допълни експертката Пенка Нанева
Пенка МИХАЙЛОВА