Top Panel
Четвъртък, 12 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Адвокати пак атакуват заплатите на съветниците

Петък, 09 Май 2014 03:00
Адвокат Валери Стоянов Адвокат Валери Стоянов
Прокуратурата проверява 200-те лева "отгоре"
ПАЗАРДЖИК. Адвокатите Валери Стоянов и Валентин Табаков сезираха наново Окръжната прокуратура за заплатите на общинските съветници, а копие на тъжбата им е изпратено и до Агенцията за държавна финансова инспекция. "Любимците" на местния ситипарламент, чиито кантори са в станалата известна с проточилите се дела Абаджиева къща, този път са заложили в жалбата си факта, че бащиците са получавали по-високи месечни възнаграждения в продължение на 20 месеца. Последният факт бе оповестен от съветника Евтим Янев на предпразничната сесия, но въпреки това местните старейшини гласуваха наново увеличение на заплатите си. Това стана след като веднъж съдът отхвърли подобно решение, именно заради жалба на адвокат Табаков.
В тъжбата си двамата юристи настояват прокуратурата да извърши проверка и да потърси отговорност на лицето, което е допуснало взимането на "надбавката". По груби сметки щетата за общинската хазна е над 150 хиляди лева.
"Който е виновен, да си носи последствията - няма значение дали е кмет, председател на ОбС, съветник, счетоводител… Това е грубо нарушаване на закона и облагодетелстване", коментира пред "Знаме" адвокат Стоянов. Според него, става дума за извършено престъпление, а по закон всеки, който е допуснал това и е същевременно длъжностно лице, попада под ударите на Наказателния кодекс. По смисъла на закона длъжностно лице са кметът, председателят на Общинския съвет, главният счетоводител и лица на ръководни постове в общинската администрация.
Върбан ВИЧЕВ