Top Panel
Четвъртък, 12 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

На малката матура: Препитаха 2362 четвъртокласници по математика

Петък, 09 Май 2014 03:00
ПАЗАРДЖИК. Вчера 2362 четвъртокласници от 91 училища в областта участваха в националното външно оценяване по математика. Препитването е осмо поред, но 130 момичета и момчета предпочетоха да не влязат в клас и да не решават задачи.
Изпитът започна в 10 часа. За един учебен час от 40 минути четвъртокласниците отговаряха на 19 задачи в теста. 16 от тях са от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен. Другите три задачи са от отворен тип. С една точка се оценяват задачите със свободен отговор. Те изискват разбиране и прилагане на изучавани по предмета знания.
Децата със специални образователни потребности решаваха теста за два учебни часа по 40 минути, поясниха от образователния инспекторат.
Приравняването на точките към оценки не е задължително. Но по преценка на учителя това може да стане и бележките да се впишат в училищните дневници и ученическите бележници.
Комисия, назначена от школските директори, ще оцени писмените работи на четвъртокласниците. Срокът е три дни след провеждането на външното оценяване по математика. Резултатите се анализират от специалисти в образователното министерство.
На 12 май ще е външното оценяване по предмета “Човек и природа”, а на 13 май - по “Човек и общество”.
Пенка МИХАЙЛОВА