Top Panel
Четвъртък, 12 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Талант: С китарата Теди взе награда от световен конкурс

Петък, 09 Май 2014 03:00
Сред гигантските кристали пазарджишкият музикант спечели внушително жури
СОФИЯ. Една от четирите поощрителни награди на световен конкурс получи пазарджишкият китарист Теодор Налбантов. Става дума за ХХІІ международен конкурс за инструменталисти и композитори, провел се в зала "Гигантски кристали" на националния музей "Земята и хората", а в него участваха над 80 млади музиканти от България, Франция, Япония, Италия, Швейцария, Чехия,  Бразилия, Русия и Македония, включително петима композитори, 30 солисти (пиано, цигулка, виолончело, ударни инструменти), 2 пиано дуа и 11 камерни ансамбъла. Теди е на 19 години, учи в СОУ "Георги Брегов",
а първите уроци попива от баща си Васил, който също е музикант (заедно със сина си свири в мандолинния оркестър "Маестро Георги Атанасов" с ръководител Атанас Чолаков, както и в пазарджишката рокгрупа ОМГ). От 10 години Теодор учи любимия инструмент в Градската школа по изкуствата при читалище "Христо Ботев" при Илия Митрев.
На конкурса Теди се представи с "Танго в небето" (Tango en Skai) на Роланд Диенс и "Нещо се случи в чудната гора" (Something Happenned in the Wonder Forest) на Александър Виницки и получи гръмките аплодисменти на публиката в залата.
"Главната цел на конкурса е да импулсира младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване, пояснява Теди, който бил респектиран от конкуренцията на толкова много солисти, камерни формации и композитори от цял свят. Респектиран, но не и стреснат.
"Бях на концерта, беше много вълнуващо, а що се отнася за изпълнението на Теодор - останах много доволен", казва със задоволство таткото - музикантът Васил Налбантов.
Звуците край кристалите зазвучали с тържествения концерт на лауреати на конкурса. Творби на Хайдн, Жерар Мьоние, Шуберт-Лист, Лист-Паганини изпълнили арфистката Нина Малеева, пианистът Ксавие Льоконт де ла Бретонери (Франция) и цигуларката Йоана Русева, както и Елена Казанджиева, пиано. Членове  на  журито от 1993 г. досега са били 65 изтъкнати артисти-педагози - професори от цял свят - пианисти, цигулари, флейтисти, диригенти, композитори... На тазгодишния XXII конкурс членове на журито бяха проф. Шантал Стилиани, пиано, Франция;  проф. Лидия Ошавкова, флейта, България; Стефан Илиев, композиция, България; Фумие Фукуи, пиано, Япония; проф. Румен Байрактаров, композиция, цигулка, България; Нина Малеева, арфа, България, и проф. Жени Захариева, пиано, България, която е и артистичен директор на конкурса.
Теодор не е особено многословен, но това не значи, че няма самочувствие на прогресиращ музикант. И съвсем основателно, защото момчето прави чудеса с китарата, а пръстите му "минават от първа на пета" за нула време по грифа. От малък обича да свири класика, а това е любимата му музика и в тонколоните.
"Харесвам съвременна класика за китара, но така също и блус, а и български рок", пояснява дванадесетокласникът.
Първата му награда е от 2006-а когато печели поощрение от националния музикален конкурс "Млади таланти" в Пловдив. Същата година взема втора награда от втория конкурс за певци и инструменталисти "Медени звънчета" в Пазарджик и е финалист на Шестия балкански фестивал и конкурс на класическата китара във Велинград. Оттогава досега всяка година Теди Налбантов неизменно се връща с множество награди от национални конкурси. На пазарджишката публика
е познат и от традиционното матине на международния фестивал "Зимни музикални вечери" - Теди неизменно участва в него от 2009-а насам.
19-годишният талант тепърва ще слави Пазарджик и България, убедени са и преподавателите му в СОУ "Георги Брегов", и музикантите, които работят с Теодор Налбантов. Той самият не спира да чете нотни листове и да кърши пръсти по грифа всеки ден. През май му предстоят участия в читалище "Пробуда" в Хасково и на Шестия конкурс за певци и инструменталисти "Медени звънчета" в пазарджишката зала "Маестро Георги Атанасов", който за първи път спечелил през 2007-а.
Тодор ГРОЗДЕВ