Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

59 македонски планинари се срещнаха с туристи от Септември

Събота, 16 Ноември 2019 09:49

"Балкан без граници"

Неотдавна в Пловдив се проведе среща между представители на планинското дружество "Картуш" в Прилеп и туристи от община Септември. Тези гостувания отдавна са се превърнали в традиция за запалените по планинарството от двете държави. Целта е обмяна на опит, техническо подпомагане, събиране на знания и впечатления, създаване на общи спомени.

На последната среща македонските гости са наброявали 59 души. Водили са ги Христо Димовски и Любен Йовановски. За нея пред "Знаме" разказа Борислав Раков от Септември:

- Вечерта премина в приятна среда в полите на Родопите. С видимо удоволствие гостите си спомниха изкачването на Вихрен, Седемте Рилски езера, Милеви скали и други.

По време на футболната среща между България и Черна гора, която заедно гледахме по телевизията, аз им разказвах за спортните легенди от община Септември. Това са футболистът Здравко Лазаров, щангистът Николай Пешалов от Ветрен, който е седемкратен европейски шампион, олимпийски шампион и носител на четири олимпийски медала, както и борецът Георги Мърков - той също е олимпийски шампион.

Нашите планинари са получили покана за гостуване на празника на град Прилеп, който е на 19 декември (техният Никулден). Още отсега са си определили тема на визитата - Димитър Талев. Ще посетят родната му къща, ще разгледат местата и ще обсъдят събитията в романа "Железния светилник".

- На такива форуми септемврийци осъществяват една идея - планинарство и култура "Балкан без граници", подчертава г-н Раков.

(Зн)