Вторник, 28 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Отмениха решението на ОИК за състава на Общинския съвет в Панагюрище

Вторник, 19 Ноември 2019 19:37

ПАНАГЮРИЩЕ-ПАЗАРДЖИК. Административният съд в областния център отмени и обяви за недействително решението на Общинската избирателна комисия в Панагюрище за избор на общински съветници.

Решението не е окончатерлно и може се обжалва пред ВАС. Общинския съвет в Панагюрище положи клетва на 11 ноември. Делото беше заведено по жалба на ДПС, в която се твърди, че в секция №132000003 в Панагюрище изборните резултати са подменени. По информация на ДПС за тяхната партия били подадени 31 действителни гласа, но в протокола било записано, че 16 от тях са недействителни, аргументират се в жалбата си от движението.

В съдебната зала бе установено след проверка на бюлетините и протоколите от въпросната секция, че посочените факти в жалбата отговарят на истината. Всички подадени за ДПС 31 бюлетини са действителни и няма недействителни. Подобни нарушения са открити и при гласуването за други партии и коалиции.

Съдът отсече, че протоколът от визираната по делото секция води до промяна на волята на избирателите и промяна на мандатите в новоизбрания общински съвет в Панагюрище. Така би следвало ГЕРБ да има 8 мандата, а не определените от ОИК-Панагюрище 9 мандата, а ДПС да получи един мандат в новоизбрания ситипарламент.

(Зн)