Top Panel
Сряда, 11 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Най-младата общинска съветничка Сибел Семерджиева: Младите хора са с потенциал за политиката, защото имат идеи

Събота, 30 Ноември 2019 12:49

 

Младата сърничанка учи архитектура

Всяка жена, която е запозната с проблемите на едно домакинство, може да разбере проблемите в управлението на една държава." Тази крилата мисъл на Желязната лейди Маргарет Тачър е не по-малко известна от другия й афоризъм – за петлите, които може и да кукуригат добре, но всъщност кокошките снасят яйцата.

Срещаме ви с шест чаровни дами, влезли в местната власт. Повечето от тях са на мнение, че жените не само са равни на мъжете, когато става дума за политици и общественици, но дори са с едни гърди пред тях. Някои от тези жени са доказали твърдението си с доверието на избирателя, защото е трябвало да се борят за нов мандат. Други тепърва навлизат в тези мътни води… Иначе политиката все още е мъжка професия, поне като стане дума за местната власт в Пазарджишко. Тенденциите обаче в световен и в национален мащаб се променят. Пет от жените, които ви представяме, встъпиха в ръководни длъжности като председатели на общински съвети в Пазарджишка област, а една млада жена преди дни положи клетва като общински съветник. Четири от дамите са учителки. И понеже са шест, зададохме им шест въпроса:

1. Разкажете накратко за себе си - какво сте завършила, с какво се занимавате, семейно положение?

2. Кога и защо влязохте в политиката?

3. Запазена територия за мъже ли е политиката или и жените има какво да дадат? Какво ще кажете на дамите, които смятат, че могат да бъдат полезни, но не се решават да направят първата крачка?

4. Отличава ли нещо жената-политик от мъжа-политик?

5. Ако имате дъщеря и тя пожелае също да се занимава с политика, ще я подкрепите ли или ще я посъветвате да потърси и друго поприще?

6. Кои са най-наболелите проблеми на общината, чието разрешаване не търпи отлагане?

Сибел Семерджиева е на 19 години и е най-младата общинска съветничка в Пазарджишка област. В следващите четири години тя ще участва в местното управление на община Сърница като общинска съветникчка от ДПС.

1. Казвам се Сибел Семерджиева, студентка съм първи курс в София. Уча „Строителство и архитектура” в УАСГ или така известния на по-възрастните ВИАС. Също така карам курсове по „Интериорен дизайн”.

2. В политиката навлязох в сравнително ранна възраст - едва на 19 години съм. Даже мисля, че „навлязох” е доста силна дума за момента, все пак едва преди седмица положих клетва като общински съветник в Общинския съвет на град Сърница. Истината е, че и преди това имах политически интереси и възгледи, но не бях достатъчно голяма. Благодаря много на кмета ни г-н Неби Бозов и екипа му, че забелязаха потенциала в мен.

3. За политиката не бих казала, че е запазена територия за когото и да било. Всеки би могъл да има потенциал, стига да знае какво иска и да е подготвен за нападки и упреци. Лично за мен хората с потенциал за политика са младите и трезво мислещи студенти, както и хората, които току-що са завършили. Защото те са широко скроени, пълни с идеи. Хубавото на днешното време е, че живеем в свободен свят, всеки може да натрупа опит в чужбина и да го приложи тук, в България, за по-добро развитие. Що се отнася за нерешителните дами, а и не само те, аз искам да им кажа - нека опитат това, което искат. Никой не може да поставя граници, освен ние - сами на себе си.

4. Все още нямам много наблюдения, а и опит, но мисля, че всеки си има силни страни. Жените умеем доста неща, които мъжете не могат. А и обратното е валидно. Истината е, че трябва да се работи в екип, за да може едните да изграждат другите.

5. Никога не бих ограничавала децата си. Никога не бих им казала с какво трябва да се занимават. Всеки има свои силни и слаби страни. Знам само, че ще им помагам да открият себе си и своите положителни страни и най-вече да ги развият.

6. Като един от най-наболелите проблеми за неотложно решаване бих посочила фасадата на здравната служба. Но това ще е един от приоритетите за този мандат. Много от проблемите на родното ми място са решени благодарение на г-н Бозов и екипа му - като инфраструктура, образование и култура. През следващите години заедно ще продължим да доизграждаме родното ни място!

(Зн)