Top Panel
Сряда, 11 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Председателката на Общинския съвет във Велинград: Няма да спра дъщерите си, ако искат да влязат в политиката

Неделя, 01 Декември 2019 10:22

 

Елисавета Сариева дълги години преподава английски език

 

"Всяка жена, която е запозната с проблемите на едно домакинство, може да разбере проблемите в управлението на една държава." Тази крилата мисъл на Желязната лейди Маргарет Тачър е не по-малко известна от другия й афоризъм – за петлите, които може и да кукуригат добре, но всъщност кокошките снасят яйцата.

В този брой ви срещаме с шест чаровни дами, влезли в местната власт. Повечето от тях са на мнение, че жените не само са равни на мъжете, когато става дума за политици и общественици, но дори са с едни гърди пред тях. Някои от тези жени са доказали твърдението си с доверието на избирателя, защото е трябвало да се борят за нов мандат. Други тепърва навлизат в тези мътни води…

Иначе политиката все още е мъжка професия, поне като стане дума за местната власт в Пазарджишко. Тенденциите обаче в световен и в национален мащаб се променят. Пет от жените, които ви представяме, встъпиха в ръководни длъжности като председатели на общински съвети в Пазарджишка област, а една млада жена преди дни положи клетва като общински съветник. Четири от дамите са учителки. И понеже са шест, зададохме им шест въпроса:

1. Разкажете накратко за себе си - какво сте завършила, с какво се занимавате, семейно положение?

2. Кога и защо влязохте в политиката?

3. Запазена територия за мъже ли е политиката или и жените има какво да дадат? Какво ще кажете на дамите, които смятат, че могат да бъдат полезни, но не се решават да направят първата крачка?

4. Отличава ли нещо жената-политик от мъжа-политик?

5. Ако имате дъщеря и тя пожелае също да се занимава с политика, ще я подкрепите ли или ще я посъветвате да потърси и друго поприще?

6. Кои са най-наболелите проблеми на общината, чието разрешаване не търпи отлагане?

И без помисъл от раздухване на старата тема за феминизма, представяме на вашето внимание отговорите на събеседничките ни.

 

Казвам се Елисавета Сариева. На 48 години съм. Живея и работя във Велинград. Омъжена съм, имаме две дъщери. Завършила съм ПУ "Паисий Хилендарски" и съм дългогодишна учителка по английски език. Учителството е сбъднатата ми детска мечта и върша работата си с желание и удоволствие. Общуването с младите хора ме стимулира да се развивам и променям, за да бъда в крак с новото време.

През последните няколко години Велинград видимо се променя - става по-чист, по-светъл, приветлив и гостоприемен.Това е правилната посока! Аз искам да бъда част от това развитие, да дам своя принос със знания, опит, идеи и работа.

Не мисля, че политиката е запазена територия за мъжете. По-скоро това е въпрос на желание и избор. Лично за мен грижите и споделеното време със семейството и особено с децата е най-ценното нещо в живота ми. Сега те са пораснали, образовани и самостоятелни, а аз мога да вложа енергия и време в обществена дейност.

Никога не съм се чувствала дискриминирана заради това ,че съм жена. Убедена съм, че и мъжете, и жените могат да бъдат добри и успешни политици, ако са образовани, ерудирани и загрижени за благополучието на гражданите. Не бих имала нищо против, ако някоя от дъщерите ми се занимава с политика. Ще я подкрепям и ще й помагам. Ще се радвам да има активна жизнена позиция и социална реализация.

(Зн)