Вторник, 21 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleПредседателката на Общинския съвет в Ракитово: С вродената си интуитивност жената усеща пулса на деня

Понеделник, 02 Декември 2019 09:25

 

Нина Димова влиза в политиката преди 10 години

 

"Всяка жена, която е запозната с проблемите на едно домакинство, може да разбере проблемите в управлението на една държава." Тази крилата мисъл на Желязната лейди Маргарет Тачър е не по-малко известна от другия й афоризъм – за петлите, които може и да кукуригат добре, но всъщност кокошките снасят яйцата.

В този брой ви срещаме с шест чаровни дами, влезли в местната власт. Повечето от тях са на мнение, че жените не само са равни на мъжете, когато става дума за политици и общественици, но дори са с едни гърди пред тях. Някои от тези жени са доказали твърдението си с доверието на избирателя, защото е трябвало да се борят за нов мандат. Други тепърва навлизат в тези мътни води…

Иначе политиката все още е мъжка професия, поне като стане дума за местната власт в Пазарджишко. Тенденциите обаче в световен и в национален мащаб се променят. Пет от жените, които ви представяме, встъпиха в ръководни длъжности като председатели на общински съвети в Пазарджишка област, а една млада жена преди дни положи клетва като общински съветник. Четири от дамите са учителки. И понеже са шест, зададохме им шест въпроса:

1. Разкажете накратко за себе си - какво сте завършила, с какво се занимавате, семейно положение?

2. Кога и защо влязохте в политиката?

3. Запазена територия за мъже ли е политиката или и жените има какво да дадат? Какво ще кажете на дамите, които смятат, че могат да бъдат полезни, но не се решават да направят първата крачка?

4. Отличава ли нещо жената-политик от мъжа-политик?

5. Ако имате дъщеря и тя пожелае също да се занимава с политика, ще я подкрепите ли или ще я посъветвате да потърси и друго поприще?

6. Кои са най-наболелите проблеми на общината, чието разрешаване не търпи отлагане?

И без помисъл от раздухване на старата тема за феминизма, представяме на вашето внимание отговорите на събеседничките ни.

 

1. Завършила съм Нов български университет в София. Имам магистърска степен по стопанско управление. Също така съм завършила Института за социална интеграция и по конкретно Академията за социална политика и Академията за общинска политика, както и ФРМС - Експерт по общностно развитие. Втори мандат съм председателка на Общинския съвет в Ракитово. Майка съм на две деца.

2. В политиката влязох преди 10 години като председателка на Обединението на жените-социалистки в община Ракитово, след което бях избрана за председателка на общинската организация на БСП и вече 2 мандата съм председателка. Избрах да членувам в БСП, защото споделям ценностите на Партията за солидарност и равенство и смятам, че в важно да бъдем ангажирани с развитието на родния град, да участваме във формирането на политиките на местно и национално ниво.

3. Не смятам, че политиката е запазена територия само за мъжете. Смятам, че жената може да бъде движещата сила, градивното начало, двигател във всяка една сфера и ние, жените, можем да се реализираме успешно в различни сфери на обществено-политическия живот. Отговорни сме, добре организирани и компетентни. Сами виждате в колко общини в България има жени-кметове и жени-председатели на общински съвети. Това означава, че хората ни се доверяват и ни подкрепят, за да ги представляваме в изпълнителната и законодателната власт.

4. Мисля, че жената-политик е по-чувствителна, себеотдадена и упорита. С вродената си интуитивност усеща пулса на деня и важните теми в него.

5. Аз имам дъщеря и син. Синът ми е доктор по икономика в УНСС, а дъщеря ми е студентка в Университета по архитектура, строителство и геодезия. И двамата сами избраха какво да учат и в бъдеще, ако някой от тях реши да се занимава с политика, бих го окуражила, защото чрез политиката ще имат възможност да откриват нови хоризонти, да се срещат с хора от различни социални сфери. Политиката ще ги научи на отговорност и работа в екип, на съпричастност към проблемите на хората. А в същото време ние разчитаме именно на тях, младите хора, за едно по-добро бъдеще на страната ни.

6. Основният проблем на нашата община, както и на много други, за съжаление, е обезлюдяването. Много тъжно е да виждаме как младите хора напускат малките градове и села. В частност за община Ракитово един от най-наболелите проблеми е опитът на държавата да приватизира общинското предприятие ВиК, което ще доведе до по-висока цена на водата за жителите на Ракитово, Костандово и Дорково. Благодарение на съвместните ни усилия с кмета на общината г-н Костадин Холянов, засега този въпрос се отлага, но не знам докога. И дали това, че водоснабдителното дружество ще премине „под шапката“ на държавата, е най-доброто за хората. Сега жителите в нашата община пият най-евтината вода в областта - 56 стотинки за кубик.

(Зн)