Сряда, 29 Януари 2020

Времето

giweather joomla module

Новата кметица на Брацигово Надежда Казакова: Искам община Брацигово да стане сигурен дом за нашите деца!

Четвъртък, 28 Ноември 2019 13:30

 

 

"Всяка жена, която е запозната с проблемите на едно домакинство, може да разбере проблемите в управлението на една държава." Тази крилата мисъл на Желязната лейди Маргарет Тачър е не по-малко известна от другия й афоризъм - за петлите, които може и да кукуригат добре, но всъщност кокошките снасят яйцата.

В този брой ви срещаме с шест чаровни дами, влезли в местната власт. Повечето от тях са на мнение, че жените не само са равни на мъжете, когато става дума за политици и общественици, но дори са с едни гърди пред тях. Някои от тези жени са доказали твърдението си с доверието на избирателя, защото е трябвало да се борят за нов мандат. Други тепърва навлизат в тези мътни води…

Иначе политиката все още е мъжка професия, поне като стане дума за местната власт в Пазарджишко. Тенденциите обаче в световен и в национален мащаб се променят. Пет от жените, които ви представяме, встъпиха в ръководни длъжности като председатели на общински съвети в Пазарджишка област, а една млада жена преди дни положи клетва като общински съветник. Четири от дамите са учителки. И понеже са шест, зададохме им шест въпроса:

1. Разкажете накратко за себе си - какво сте завършила, с какво се занимавате, семейно положение?

2. Кога и защо влязохте в политиката?

3. Запазена територия за мъже ли е политиката или и жените има какво да дадат? Какво ще кажете на дамите, които смятат, че могат да бъдат полезни, но не се решават да направят първата крачка?

4. Отличава ли нещо жената-политик от мъжа-политик?

5. Ако имате дъщеря и тя пожелае също да се занимава с политика, ще я подкрепите ли или ще я посъветвате да потърси и друго поприще?

6. Кои са най-наболелите проблеми на общината, чието разрешаване не търпи отлагане?

И без помисъл от раздухване на старата тема за феминизма, представяме на вашето внимание отговорите на събеседничките ни.

 

Брацигово е единствената от 12-те общини в Пазарджишка област, избрала жена за кметския пост - Надежда Казакова от листата на ГЕРБ. Това е първият й мандат. В политиката влиза с желанието да направи общината по-добро място за живеене.

Надежда Казакова отговаря на въпросите на Знаме

1. Родена съм на 30 март 1974-а в Пещера. До 7 клас съм живяла и учила в Равногор. Майка ми беше акушерка в здравната служба в селото, а баща ми работеше като бригадир в ОССС в Равногор. Семейството ми е обикновено, работническо, но съм отгледана с много любов, разбирателство и свобода. Имам по-малка сестра. Завърших математическата гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик, след това и ПУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив, специалност „Учител по химия и физика“. По късно завърших втора магистратура в същия университет по специалността „Управление на социални дейности с деца и юноши“ .

Бях учителка по химия и физика в училищата в Равногор, Розово и ТСА „Г. Златков“ в Брацигово. От 2000-а до 2008-а в дома за деца, лишени от родителски грижи „Васил Петлешков“ в Брацигово, бях възпитателка и директорка, а в периода 2008-2009-а - в Кризисния център в Пещера. От 2009-а до 2015-а в СУ „Народни будители“ в Брацигово бях учителка, заместник-директорка и директорка.

Един мандат общински съветник 2011-2015-а и председателка на Общинския съвет в Брацигово 2015-2019-а. Член съм на Контролния съвет на НАПОС - РБ (Национална асоциация на председателите на общински съвети в Република България), което считам наистина за

голямо признание и оценка както за себе си, така и за община Брацигово

Омъжена съм, имам дъщеря на 25 години и син на 17 години.

2. В политиката влязох през 2009-а. И преди това са ме канили, но децата ми бяха малки, а за мен най-важното е семейството и вниманието, което трябва да се отделя на децата. Докато те растат, ние, родителите, трябва да сме до тях и да ги подкрепяме.Интересът ми към политиката беше свързан с това, че исках нещо да се промени. Отраснала съм в Равногор, обичам много селото си. То има прекрасна природа и чист въздух. Там се чувствам като в рая и винаги съм искала да помогна, с каквото мога, за да се възроди животът в него. Така се случи, че съпругът ми имаше къща в Брацигово и ние заживяхме там. В града сме от 21 години и вече тук е моят дом. Знам, че промяната няма да се случи с магическа пръчка и от само себе си.

Трябва всеки, който има сили и възможности, да направи нещо

Било влизайки в политиката, като специалист, който има какво да даде, или създавайки собствен бизнес. Най-активна съм от 2011 година, когато се съгласих да се кандидатирам за общински съветник. Това беше и първият ми мандат. Следващия мандат бях избрана за председателка на Общинския съвет и така все повече навлизах в политиката.

3. В различните епохи от развитието на човешката цивилизация до днес жената винаги е имала важна роля във всички съдбовни събития. В българското общество жената традиционно е пазителка на дома и семейството и съвместно със съпруга са вземали важни решения. Обикновено мъжете мислят за глобалните неща, а жените за ежедневните. Колкото по-цивилизовано е едно общество, толкова по-важна и значима е ролята на жената в него. За мен решението не е в това жените да се доказват като мъже, а да се доказват като добри в политиката. Когато избираме един политик да ни представлява, ние му даваме силата на нашия глас, за да може той да защитава нашия интерес. Той ще прави това,

ако е добър, а не защото е мъж или жена

Политикът трябва преди всичко да е по-добър от другия, когато ни представлява и защитава интереса ни.

4. Според мен жените са по-добри общественички от мъжете - говорят по-добре, внушават ,повече доверие. На жената е отредено да се грижи за децата и дома. Това чувство на загриженост, ,според мен, ги отличава. Инстинктът на майчиното сърце може би ни помага в политиката. Не споделям мнението, че жените са по-меки, по-плахи. Всичко зависи от характера на самият човек, а не от неговия пол. Аз обаче съм останала с убеждението, че там,

където има повече жени, много по-малко се говори за корупция, подкупи и непочтеност

5. Имам прекрасна дъщеря, която вече работи по специалността си и, смея да твърдя, се справя много добре. Тя също има две магистратури - „Медицинска химия“ и „Учител по химия“. Когато започна предизборната битка, напълно бях пренебрегнала децата си и ми беше много съвестно. Те са абсолютно самостоятелни и се справят сами. Това е най-важното, на което успяхме да ги научим с баща им. Синът ни от 7 клас живееше сам в София. Учеше в спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“. Тренираше футбол в ЦСКА. От миналата година е в спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив и тренира в Локомотив - Пловдив. Не съм мислила за това дали ще се занимават с политика. Но в изборната нощ, когато очаквахме резултатите в клуба и всички с вълнение следяхме случващото се, дъщеря ми сама каза, че иска да участва на следващите избори. Сигурно я впечатли отношението на целия екип, с който бяхме там. Ние бяхме едно голямо семейство и

всеки приемаше резултата много лично

Благодаря на всички, които бяха до мен в предизборната битка. Никак не ни беше лесно, но сплотеността ни и екипността ни даде резултат. Благодаря Ви, скъпи приятели.

6. Както всяка община, така и нашата има проблеми. И те не могат да бъдат решени мигновено. Най-важното е да се намерят инвестиции, за да се отворят нови работни места в общината. Имам огромното желание младите семейства да останат в Брацигово и селата в общината ни. Но за да се случи това - трябва откриването на работни места. Историческото наследство, което предлага град Брацигово, природата, която имаме и забележителностите - всичко това е предпоставка за развитието на туризма в общината. Ще продължа развитието в тази посока. Минералната вода ни е предоставена до 2036 година, но все още няма Наредба за концесиите, за да може да я отдаваме. Започваме работа по два проекта - Ремонт, реконструкция и благоустрояване на улици от уличната мрежа на града - реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа в града - етапно строителство за един милион и 800 хиляди лева - ще бъде подменен 20 км. водопровод в Брацигово и ремонт и реконструкция на уличната мрежа в регулацията на града и населените места в общината - за 1.5 милиона лева. По този проект ще бъдат асфалтирани улици в града и във всички населени места.

През изминалия мандат, благодарение на кмета на общината г-н Петко Петков, успяхме

да подобрим значително финансовата дисциплина

в общината и показахме, че можем да управляваме съвестно общинските средства, че можем да градим. Имаме още какво да покажем на хората и да направим през следващите четири години, защото повечето проекти сега започват своята реализация.

Моята цел е община Брацигово да стане чист, приветлив и сигурен дом за нашите деца!