Четвъртък, 23 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleЛекари оперираха безплатно очите на 80-годишната Анка

Петък, 13 Декември 2019 08:54

 

Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите дари чудото на баба Анка

БЕЛОВО. 80-годишната Анка е почти сляпа - страда от  катаракта, по-известна като старческо перде, и от диабетна ретинопатия. Зрението на двете й очи е толкова намаляло, че почти нищо не вижда. Има начин да прогледне - чрез операция и поставяне на изкуствени лещи, но това струва толкова много пари… И дори не се замисля да потърси такава помощ.

Но ето че преди Коледа й се случва чудо - екипът на Очното отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ й подари безплатна операция.

Първоначално медиците предлагат на Анка операция на очите и имплантация на вътреочна леща, съобщи началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис. Но жената отказва, защото не разполага с необходимите средства. Проблемът се решава със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и благотворителната операция е направена.

Традиция е за всяка Коледа екипът на Очното отделение да прави хуманни жестове и да помага на хора в затруднено материално положение, на които присажда изкуствени лещи. Този път зарадвахме 80-годишната жена навръх имения й ден - на Света Ана, отбеляза д-р Власиадис. „За съжаление, броят на пенсионерите, които изпитват затруднения да платят импланти, да се оперират, след което да започнат да виждат по-добре, никак не е малък у нас, каза той. По тази причина при възможност ние съдействаме на социално слабите пациенти, ако са потърсили помощ. Проблемът е, че голяма част от тях знаят, че интервенцията е финансово непосилна за тях, и дори не ходят на преглед.“

Водещият специалист припомни, че катарактата е сред основните причини за слепота в световен мащаб. От нея са засегнати близо 100 хиляди души у нас.

(Зн)