Събота, 25 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleСпециални сили ще гърмят за беловци

Вторник, 14 Януари 2020 10:41
Паметникът на загиналите руски воини Паметникът на загиналите руски воини

БЕЛОВО. На 14 януари гражданите и гостите на общината тържествено ще отбележат 142 години от Освобождението на града от турско робство.

На 13 януари 1878-а руски войски, водени от генерал Веляминов и капитан Зденович, завземат жп гарата и освобождават града от турците. На следващия ден е освободено и село Голямо Белово.

Празникът ще започне в 18 часа на площад “Освобождение” с вдигане на националното знаме. Там, пред паметника на загиналите за Отечеството ни руски войски, духовници от местната църква “Света Троица” ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите руски воини и български опълченци, както и водосвет за здраве и благоденствие на жителите на общината.

Слово за беловското Освобождение ще произнесе кметът инж.Костадин Варев. За втори път на този празник ще има тържествена заря-проверка с участието на специални сили от 68-а Пловдивска бригада. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметните знаци, напомнящи за историческите събития отпреди 142 години.

Кметът инж.Варев ще запали ритуално огъня.

За доброто настроение на събралите се ще пеят народната певица Росица Пейчева, солистка на Виевската фолкгрупа, и попфолк дивата Рени. На площада ще се лее греяно вино за здраве, както е било преди 142 години. Момичета в народни носии ще почерпят с питка и мед.

Пенка МИХАЙЛОВА