Събота, 25 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleПочитат Петлешков - героят от Април ‘1876

Вторник, 14 Януари 2020 10:43
Паметникът на Васил Петлешков Паметникът на Васил Петлешков

БРАЦИГОВО. Днес, на 14 януари, обществеността на родопския град ще отбележи 175 години от рождението на именития си съгражданин Васил Петлешков. Героят от Априлското въстание през 1876-а изрекъл пред турския поробител думите “Сам съм, други няма”, за да другарите си.

Признателни потомци ще почетат паметта му от 11 часа пред паметника, издигнат в мемориалния парк “Априлци”. След официалното слово за подвига на големия революционер, ученици от началното училище “Васил Петлешков” ще изнесат литературно-музикална програма. Венци и цветя ще отрупат монумента.

Жители и гости на града ще могат да посетят експозицията в родната къща на Петлешков.

Васил Петлешков е роден на 1 януари 1845-а. В Цариград се изучава за аптекар. Инициатор е за създаването на народното читалище “Трендафил” през 1874-а и става негов пръв председател. През 1876-а оглавява местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски.

Участва в Първото народно събрание в местността Оборище, където се взема решение за обявяване на Априлското въстание.

Петлешков донася в родното Брацигово Кървавото писмо за обявяването на въстанието в Копривщица, написано от Тодор Каблешков и изпратено до Георги Бенковски в Панагюрище, организира подготовката на бунта в Брацигово и околните села.

След разгрома на въстанието местни чорбаджии предават Петлешков на турците. Героят е жестоко измъчван, горен между три огъня. Полумъртъв го повеждат към Пловдив на разпит, но той издъхва още в края на селото.

За трагичната му смърт днес на мястото напомня скромен паметник.

Пенка МИХАЙЛОВА