Неделя, 23 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleПо-малкият воден обем на язовир “Белмекен” ще застраши поливния процес

Понеделник, 27 Януари 2020 08:38
Доц. д-р Христина Димитрова, директор на Опитната станция в Ивайло Доц. д-р Христина Димитрова, директор на Опитната станция в Ивайло

Доц. д-р Христина Димитрова, директор на Опитната станция в Ивайло:

ПАЗАРДЖИК. “Не съм специалистка по хидромелиорация и не мога да коментирам колко е водното съдържание на язовир “Белмекен” и какво количество вода от него ще бъде насочено към Перник. Мога единствено да коментирам проблемите, свързани със селскостопанското производство. То може да съществува, ако има достатъчно влага в почвата. Топлината и сушата днес не са добри за развитието на селскостопанските култури, които ще се наложи да бъдат напоявани с вода от язовирите “Белмекен” и “Тополница”. Прогнозата на синоптиците е, че пролетта също ще е суха. И ако няма условия за поливане, няма какво добро да очакваме.”

Това каза за “Знаме” директорката на Опитната станция в Ивайло доц. Христина Димитрова. Тя поставя сериозно въпроса как ще се съхранява и използва водата в “Белмекен”, както и в “Тополница”. Убедена е, че няма значение кой ползва водните площи. Важно е водата да се ползва по най-разумния начин, така, че да е достатъчна за ВиК мрежата и за поливните канали.

- Застрашени от сушата са житните култури и оризовите насаждения, които заемат 90 процента от обработваната площ в Пазарджишка и Пловдивска област и отчасти в Старозагорска, тревожи се доц.Димитрова. А предстои и засаждането на зеленчуци, царевица и други растения.

- Как виждате решаването на проблема с поливането?

- Както споменах - с разумното харчене на водата от водоемите. Другият вариант е институциите, отговарящи за селското стопанство, да ограничат отглеждането на култури, изискващи много вода, например ориз. Колкото и да отричаме плановостта, дойде време наистина предварително да се определят площите, които могат да се ползват за тази цел.Защото не можем да разчитаме на снега, който в планината е 20 сантиметра или малко повече. В тази сушава ситуация не бива да нагнетяваме обстановката, това не помага на никого. Решението е да се търси алтернатива с надеждата да завали…

Пенка МИХАЙЛОВА