Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Васил Ралчев: Искам да създам един от най-големите бизнеси у нас, преди да навърша 30 години

Понеделник, 27 Януари 2020 12:55

 

22-годишният предприемач вече е в селекцията на Forbes „30 под 30“

22-годишният Васил Ралчев от Панагюрище попадна в селекцията на Forbes „30 под 30“, която събира младите таланти, които променят България и света и ни впечатляват с идеите, подхода и космополитния си дух.

След като завършва висшето си образование в Англия, Васко се връща в родния си град, а 8 месеца по-късно вече има 4 бизнеса. Един от тях е в Топ 10 на най-големите онлайн магазини в България. Мечтите му обаче са делеч по-смели:

- Аз съм човек, обичащ да си поставя цели, които ще се сторят невъзможни за мнозина, а после да доказва, че са постижими - казва за себе си младият предприемач. - Бизнесът и развитието са моята истинска страст. Искам да създам един от най-големите бизнеси в цяла България до 30 години.

Бях болен от синдром на Хашимото и когато ми казаха, че няма лечение и трябва да взимам изкуствени хормони цял живот, си казах: "Трябва да има друг начин." Пробвах, действах, правех неща, които ще се сторят лудост на мнозина, но днес съм здрав.

Когато казах, че ще пиша книга, нито един човек не ми каза нещо позитивно, всеки ми се подиграваше, баща ми се шегуваше: „Спокойно, ще продадеш 2 книги, майка ти и баба ти ще си купят”. Но бум! Книгата стана най-продаваната книга за личностно развитие на български автор за 2019.

Когато започнах бранд за онлайн козметика, отново никой не вярваше… Мисля, че тези истории ме описват по-добре от каквито и да било дипломи и сертификати.

Ето как Васко отговори на останалите въпроси на "Знаме":

- Защо избра да учиш в Англия, а не в България? Какви са предимствата на образованието у нас и в чужбина?

- Образованието тук като цяло ми се струва остаряло, неефективно и несъответстващо на реалния живот. Като изключим единици, които се стараят, например академиите СофтУни и Телерик. Жалко е, че все още се преподава по модели отпреди 30 години. Не студентите, а доста от професорите имат нужда повече от образование, защото в бързоразвиващия се свят те изостават.

В Англия например на теорията се обръщаше съвсем малко внимание. Основното, на което ни учеха, беше практика. Аз следвах "Бизнес и мениджмънт на земеделието" и вместо традиционни лекции, ни качваха на автобус и ни водеха в най-големите и иновативни бизнеси в тази сфера. Обиколих цяла Англия и видях най-добрите практики. Самият изпит пък беше следният: Собствениците на фирмите ни разказваха всичко от А до Я. Даваха ни цялата информация, а после ни казваха какъв проблем трябва да се реши или какво ново трябва да се имплементира (внедри). Нашата задача бе да намерим адекватно решение и да го представим като бизнес план с оправдана финансова рамка. Според мен, точно така трябва да се прави образование.

И двата сайта, които в момента са основният ми бизнес, ги направих по време на лекциите ми по "Дигитален маркетинг". Отново, вместо изпити и теория, ни накараха да направим сайт, да пуснем реклами и да продадем 2 продукта, досущ като в истинския живот.

- Трудно ли взе решението да се върнеш?

- Изключително лесно! Основната причина е, че виждам България като дивия Запад на Европа. Тук е много по-лесно да създадеш нещо, което го няма, или да се конкурираш, защото конкуренцията е малка и има толкова направления за развитие. За мен бизнесът тук е по-скоро като игра на "Монополи". Повече се забавлявам, отколкото да изпитвам трудности. А причината за това е, че наистина обичам това, което правя, дори да звучи клиширано.

Единственото трудно е политическата обстановка, която бих описал като: „Нека проверим колко можем да вземем, докато народът почне да се интересува“. Върхът на сладоледа са обществените поръчки и разпределянето на европейски средства, но няма да продължавам на тази тема, защото spoil alert - на прекалено малко хора им пука. Смятам да опитам да направя промяна и в това направление, но това ще е много напред в бъдещето.
- Ще разкажеш ли сега повече за своите 4 бизнеса?

- Първият ми проект - "Не Бъди Посредствен" се превърна в най-големия бранд за личностно развитие у нас. Започнах го веднага, щом отидох в Англия, защото атмосферата там истински ме мотивираше. Направихме доста голяма революция и помогнахме на доста хора. Преди да напишем книга, бяхме създали над 100 безплатни видеа за личностно развитие и имахме над 100 хиляди последователи, а книгата "5 Стъпки към по-добър живот" се превърна в истински хит у нас.

Вторият проект - "Inaessentials", е бранд за онлайн козметика, която наистина действа. Мога да говоря за "Inaessentials" цял ден, но най-добре ще я опиша като кажа, че правим всичко различно и неслучайно след само година имаме над 20 хиляди клиенти. Амбициите ми са този онлайн магазин да е в Топ 3 на най-големите у нас до 2023 г.

Използвам "Ина Трейд" (третият) основно за търговия на едро с етерични масла в чужбина. Най-интересната история, свързана с него, е от времето, когато бях на 20 години и казах на родителите си, че мога да продам лавандуловото масло, което бяха произвели. Те са биопроизводители, а онази година бе трудна за биопроизводството. Тогава седнах и 3 дни писах имейли по цял ден. Писах на фирми от Южна Америка, Австралия и Китай и накрая продадохме маслото на по-висока цена от очакваното, като едновременно с това си създадохме нови клиенти. Нестандартното мислене е безценно в някои ситуации.

Помагам и в семейния бизнес, който, както казах, е в сферата на биопроизводството. Той също се развива много добре, разрастваме се, успяваме да предоставим сезонна работа на повече от 20 работници.

- Трудно ли е да си млад човек, ангажиран с частен бизнес в България? Кои са най-големите предизвикателства? Какви жертви трябва да е готов да направи всеки, на който му се иска да поеме по този път?

- Всеки би казал, че най-голямото предизвикателство е времето, което се жертва, но не и аз. Не ходя по дискотеки или кафета. Общувам с малко хора. Не понасям малките разговори, безсмислените приказки и клюките. Работя от понеделник до петък, от 10 часа сутринта до 3 часа през нощта, но ако трябва да съм честен, не бих го нарекъл работа, защото, като се замисля, това ме прави щастлив. През деня управлявам бизнесите си, в офиса съм и помагам с логистиката и изпращането на повече от 100 пратки на ден до клиенти, а вечер мисля и уча.

Мисля как да подобря логистика, структура, инфраструктура. Гледам видеа на предприемачи, които са много напред, и когато чуя нещо, което си заслужава като идея, и смятам, че е релевантно за моя бизнес, не спя, докато не го имплементирам. През нощта се чувствам по-креативен и именно в късните часове се раждат големите идеи, които удвояват оборотите и ни карат да наемаме спешно нови хора.

- Кой е най-ценният урок, който досега си научил? А ако можеш да дадеш само един съвет на своите връстници, какъв би бил той?

- Най-ценният ми урок дойде при тежка катастрофа и той беше, че всичко може да свърши утре и нямаме никакво време. Най-лошият съвет е: "Млад си, живей си!" Ако мога да дам само един съвет, той е: „Поемете първата стъпка към своите цели, защото, ако не я направите, няма да стигнете до никъде“. Всички ние малко или много знаем какво искаме, но мнозина ги е страх да се впуснат заради страха от това какво ще кажат другите. Запитайте се какво ще кажат, ако се провалите, и какво ще говорят всички, ако успеете.


Васко е син на Веселина Зумпалова - Ралчева, която стана Биопроизводител на 2019 година


- Какво ще е, според теб, бъдещето на биопроизводството и на биокултурите?

- За мен това е бъдещето на света. Хората започват да се интересуват все повече и повече от това, което ядат, а няма по-добро нещо за нашия организъм от био храните. Те бяха основна част от моето лечение на синдрома на Хашимото.

- Ако сега трябва да започнеш от нулата, към коя сфера щеше да се насочиш?

- В момента съм автор, имам онлайн магазин за козметика, скоро ще почвам съвсем нов, различен магазин. Не мисля, че имам време за друго, но ако имах времето и избора, бих започнал да снимам видеа за YouTube всеки ден. Смятам, че тази платформа има много неизползван потенциал в България и ако се ползва с достатъчно бизнес нюх, може да се създаде нещо огромно.

- И все пак - коя е най-смелата ти мечта?

- Много са, а най-смелата е да съм най-големият бизнес в България до момента, в който стана на 50 години. Защо винаги си поставям срок? Защото ме мотивира и ме кара да се чувствам задължен да действам всеки ден.

- Знам, че много се гордееш с родния си град. Какво е за теб Панагюрище?

- Най-доброто място за живеене в България. Страхотна икономика, страхотна визия, постоянно развиващ се. Място с дух, място с горди жители и място, което винаги ще бъде! Освен това е и моят дом! Казвам го накратко, защото това е въпрос, за който мога да напиша есе.

- Задължава ли признанието на "Форбс" за още по-упорита работа и още повече успехи?

- Не искам хората да ме потупват по рамото с думите: „БРАВО“ или „УСПЯ“, защото изобщо не се смятам за успял. За много хора това би било достатъчно, за да си кажат: „Ето, вече всички знаят, че съм успешен, стига съм си давал зор“.

За мен Forbes е просто планинарят, когото питам дали се движа в правилната посока, и той кимва, но след него поглеждам нагоре и не виждам върха. Тогава си казвам: "Васко, стягай се, чака ни дълъг път до горе." Върхът не се вижда, защото го няма, а тайната се крие в пътешествието нагоре.


Мария ДЪБОВА