Неделя, 23 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleКметът Йордан Младенов: Над половин милион лева финансови корекции висят на общинския бюджет

Петък, 24 Януари 2020 14:56


ПЕЩЕРА. Днес кметът на общината Йордан Младенов даде първата си пресконференция. На нея той очерта проблемите, наследени от предишното управление, и търсенето на възможности за решаването им.

Градоначалникът информира за финансовите корекции от 453 хиляди лева по програмата “Региони в растеж” заради неправилно проведени обществени поръчки. Заради недостигнати 60 процента енергийни спестявания от санирането, общината дължи други 116 хиляди лева финансови корекции. Или общата сума за доплащане може да стигне до 220 хиляди лева, поясни Йордан Младенов.

Пари ще се връщат заради липса на достъпна среда в санираните сгради. Ако проблемите не бъдат решени, общината е застрашена от опасността да възстановява 100 процента осигурените по европейски програми средства.

Освен неизплатени суми, наследени от предишното управление, проблеми има и в машинния парк на общинската фирма “Чистота”. Закупената втора ръка техника за 500 хиляди лева залежава, тъй като е негодна за използване - не отговаря на условията на общината. Става дума за камион, купен за 200 хиляди лева, и самосвал за над 100 хиляди лева. На други машини, като фадромата, пък е необходимо да се подменят части.

Недопустими са и високите цени за ремонт на улици, договорени с фирми. Например при нормална цена за редене на един квадрат павета 50 лева, дейността се е извършвала за 92 лева. А за полагане на асфалт сумата е 43.60 лева за квадрат, вместо 25-28 лева.

Договорите с фондацията, обслужваща три социални услуги - Дом за възрастни, Център за деца без родителска грижа и Дневен център за деца с увреждания ще бъдат прекратени. Консултантските услуги в тези социални заведения струват на общината близо 40 хиляди лева годишно. От тази година общината сама ще се грижи за тези услуги.

На брифинга Йордан Младенов представи управленската си програма за развитие на общината и подобряване на жизнения стандарт на съгражданите си. Той допълни, че на 30 януари общинските съветници ще обсъдят бюджета за 2020-а година.

Пенка МИХАЙЛОВА