Неделя, 23 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleПластмаса уби огромно количество риба в Марица

Събота, 25 Януари 2020 17:57

ПАЗАРДЖИК. Огромно количество умряла риба във водите на река Марица край Огняново вдигна на крак еко инспектори, полиция и прокуратура. От институциите призовават да не се консумира умрялата риба, защото е опасна за здравето.

Сигналът е бил подаден в РИОСВ-Пазарджик, а Районната прокуратура образува производство. Лично окръжният прокурор Васил Малинов пък бе на мястото на инцидента.

Между 1 и 5 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 30 000 лева грозят виновника за днешното замърсяване на Марица, при което загинаха хиляди риби. Това коментира окръжният прокурор Васил Малинов, като уточни, че по случая е образувано досъдебно производство. Той допълни, че в Пазарджишко са проверени няколко фирми, но съмненията падат върху една от тях. В базата й в промишлената зона на града в момента текът проверки на екоексперти, съвместно с полицията и прокуратурата.

Директорът на еко инспекцията инж. Костадин Гешев уточни, че сигналът е подаден на тел. 112 и веднага е сформиран проверяващ екип съвместно с "Басейнова дирекция" и Изпълнителната агенция по околна среда. Установен е източникът на замърсяването - пазарджишка фирма, която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, посочи инж. Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една. Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на РИОСВ в Пазарджик.

След Огняново, сигнали за мъртва риба във водите на Марица са били получени и от Стамболийски и Цалапица. Областният управител на Пловдив Дани Каназирева призова да не се консумира риба, уловена по поречието на Марица от Пазарджик до Първомай, както и да се избягва досег с речната вода.

Взети са проби за изследване, но до излизане на резултатите няма да бъде потвърдено дали замърсителят е фирма „Екоинвест”, както се коментира неофициално. Дружеството се занимава с преработка на пластмасови отпадъци в гранули за последващи производства и заедно с още три фирми днес бе проверявано от полиция и инспектори.

(Зн)