Сряда, 19 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleВАС върна делото за избора на общински съветници в Панагюрище пак в Пазарджик

Вторник, 11 Февруари 2020 17:10

СОФИЯ. Върховният административен съд върна делото з избор на общински съветници в Панагюрище за ново разглеждане от Административен съд-Пазарджик. Да припомним, че административното производство бе образувано след като административните съдии в областния град обявиха за недействителен избора на ситипарламентаристите и отмениха решение №113-МИ от 29.10.2019 г., допълнено с решение №127-МИ от 31.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Панагюрище за определяне на изборните резултати за избиране на общински съветници.

За да стигне до отмяната на решението на ОИК на 18 ноември, съдът в Пазарджик е „приел, че в жалбата са наведени няколко твърдения за нарушения в изборния ден – отстраняване на секретаря на СИК по време на броене на гласовете в избирателна секция № 132000003, обявяване на бюлетини за невалидни на действителни такива, за които е гласувано с № 55 (ДПС), без да е показвано и съобщавано защо са невалидни, необявяване на общо гласувалите лица в СИК, преди преброяване на гласовете за отделните партии. В хода на делото, въз основа на събраните от първоинстанционния съд доказателства, се установило, че част от тези твърдения са основателни”, се казва в решението на ВАС.

Според висшите магистрати обаче, решението на Пазарджишкия административен съд е неправилно, тъй като съдът „се е ограничил с преброяването на невалидни бюлетини“ без да провери останалите, а и липсва произнасяне на съда по чл.194, ал.2 от ГПК. Посочва се също, че има „обективни данни за разминаване на вписаното в протокола и реално съществуващото положение“, както и неизясняване на какво основание установените 16 броя недействителни бюлетини следва да бъдат приети за действителни и така да бъдат прибавени към действителните гласове в полза на ДПС. Административният съд в Пазарджик трябва да назначи съдебно-математическа експертиза за установяване разпределението на мандатите.

(Зн)