Сряда, 19 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleОбвинените в „Алабак” си заключиха устите

Петък, 14 Февруари 2020 12:20

Това е нагласена работа, казват по повод обвинението служители на стопанството

ВЕЛИНГРАД. Директорът на ДГС „Алабак” инж. Петър Комсийски отказа всякакъв коментар след акцията на ГДБОП и повдигнатото обвинение. Екип на „Знаме” го потърси на място, но инж. Комсийски не поиска да се срещне с нас. Коментар отказват и зам.-директорите инж. Димитър Китов и инж. Ибрахим Муса. Горски от „Алабак” пък коментират, че това е постановка и „нагласена работа”.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на него, на двама други служители на стопанството и на собственик на търговско дружество, занимаващо се с добив и транспортиране на дървен материал. Те са привлечени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел придобиване на финансови облаги от реализиране на незаконно добита дървесина. За ръководител на групата е сочен най-дългогодишният служител в горското, на длъжност старши лесничей.

На трима от обвинените, в това число и на директора, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 хиляди лева. Четвъртият участник е с 10 хиляди лева парична гаранция. Събират се доказателства за съпричастност към дейността на групата и на други лица.

Да припомним, че 13 души бяха задържани на 3 февруари.

Поне според събраните до момента доказателства, групата е уличена, че е действала поне от началото на 2019 година, като е прилагала различни методи за неправомерно облагодетелстване. Установено е незаконно добиване на дървесина в трудно достъпни за теренни проверки райони, транспортиране на по-голям обем или на различен вид дървесина от този, описан в превозния билет, повторно използване на превозни билети и др.

От Специализираната прокуратура заявиха, че значителни финансови облаги групата придобила, възползвайки се от нормативно предвидената възможност местното население да добива до 10 куб.м дърва за огрев на преференциални цени - по 5 лева за куб.м иглолистна дървесина и 12 лева за куб.м широколистна. За целта били изготвяни списъци на желаещите, в които участниците в групата включвали и фиктивни получатели. Предвидената за тях дървесина те добивали, доставяли и продавали на клиенти по пазарни цени - 40-50 лева за кубик иглолистна дървесина и 70-75 лева за широколистна. В същото време не всички, подали молби за добив или за покупка по преференциални цени, получавали дърва за огрев. Това ставало единствено с разрешение от директора на ДГС „Алабак”. На инж. Комсийски е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. През юли 2019 година той разпоредил на свой подчинен да коригира констативен протокол, съставен при проверка от Изпълнителната агенция по горите.

Миро СИВКОВ