Сряда, 19 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleЗарязваха в Радилово, конкурс за най-добро младо вино и обреден хляб в Капитан Димитриево

Петък, 14 Февруари 2020 16:17

Празникът на лозарите и винарите Трифон Зарезан по традиция бе отбелязан с ритуал край Радилово. Молебен за здраве и плодородие отслужи отец Димитър. Кметът- домакин Благой Харизанов поздрави жителите и гостите на традиционното събитие. С пожелание за здрава, плодородна и успешна година се обърна към всички и кметът на община Пещера Йордан Младенов. И отбеляза, че за него е чест да присъства на този празник.

Старт на традиционния ритуал по зарязване на лозята дадоха Младенов и Харизанов.  Кметът пожела на председателя на местната кооперация Стоян Радин добър урожай и изрази надеждата си хамбарите и бъчвите да бъдат пълни, а търговците да са в пъти повече.

Трифон Зарезан бе почетен подобаващо и в Капитан Димитриево. Десетки се стекоха на мегдана, за да станат съпричастни с инициативата на кмета Владимир Петров. Народна музика, изпълнения на вокална група "Капитанка", хора и вдигнати чаши за празничен тост привличаха вниманието на пътуващите по пътя към областния град.

Не мина и без конкурс за най-добро младо вино и обреден хляб. Наградените от своя страна почерпиха мало и голямо на празничната трапеза.

Нека годината да бъде пребогата за всички, да донесе удовлетворение и награда за труда, мир и берекет по домовете и да има още поводи за народни веселби. Това си пожелаха всички, които празнуваха на 14 февруари.

(Зн)