Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Ще разясняват на стопаните условията за отглеждане на свине в задния двор

Сряда, 26 Февруари 2020 14:38

ПАЗАРДЖИК. В населените места на региона ще се проведе разяснителна кампания за отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“, реши на заседание Областната епизоотична комисия. Заместник-областният управител Йордан Кожухаров запозна представителите на институции с указания на зам.-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, за организирането на разяснителна кампания във връзка с измененията и допълненията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г.

Ще бъде изготвен график за срещите по населени места в областта. На тях ще присъстват представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), Българския ветеринарен съюз, кмет или кметски наместник на населеното място. В Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/ се въвежда облекчен режим за регистрация на животновъдните обекти, без да се налага собствениците и ползвателите да плащат такса за регистрация. Основната цел на новите изисквания, касаещи собствениците на животновъдни обекти, е недопускане възникването на заразно заболяване. В тази посока са допълнени и задълженията на местната власт при констатиране на заболяване, с цел по-добрата координация и своевременно предприемане на мерки за ограничаване и ликвидиране на заразата. Предвижда се разяснителната кампания да се проведе в над 100 населени места в Пазарджишка област.

По информация на ОДБХ - Пазарджик, няма нови констатирани случаи на АЧС в областта. Продължават проверките на промишлените комплекси и по-малките ферми за стриктно спазване на мерките за биосигурност. Няма констатиран случай на заболяването инфлуенца по птиците на територията на областта след констатираните огнища в съседната област Пловдив.

Груповият лов на диви свине приключи на 16 февруари, по информация на РДГ - Пазарджик, от 3 до 23 февруари са издадени 158 разрешителни за групов лов, отстреляни са 13 диви свине,. Разрешителните за индивидуален лов са 40, отстреляните диви прасета – 51. Индивидуалният лов продължава.

(Зн)