Петък, 03 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Инфекционисти преглеждат мъж от Велинград, преценяват дали е съмнителен за коронавирус

Сряда, 26 Февруари 2020 18:00

Местните лекари и здравни власти наблюдават хора, пребивавали или преминали през Италия и Китай, но до днес никой с подозрителни симптоми не е хоспитализиран в някое от двете инфекциозни отделения на територията на областта. Едното е областната болница в Пазарджик, а другото - в пещерската болница. И двете имат готовност за прием.

Освен това, досега не са изпращани проби за изследване в Националната референтна лаборатория.

В момента обаче пазарджишки инфекционисти преглеждат 32-годишен мъж от Велинград, пристигнал от Рим в неделя. След завръщането той се е почувствал зле, вдигнал е температура, появило се кашляне и кихане. Посетил е джипи, а общопрактикуващият лекар му е изписал симптоматични медикаменти. Те не са повлияли на състоянието на пациента.

За случая е съобщено на телефон 112, а след това и в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Пазарджик.

- Осъществихме незабавно връзка с Центъра за спешна помощ и с областната болница - обясни директорката д-р Фани Петрова. - В момента болният се транспортира към инфекциозното отделение в Пазарджик, където ще го прегледа инфекционист и ще прецени дали да бъде приет като съмнителен и да се изпратят проби за изследване в София.

Всичко това стана ясно по време на извънредното заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавирус и координация на дейностите, свързани с превенция на разпространението на COVID-19 в региона и страната. Щабът бе сформиран от областния управител Стефан Мирев. В заседанието участваха представители на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, МВР, ДАНС и лечебни заведения.

- Наблюденията на хора, върнали се от Италия и Китай, са ежедневни - каза още д-р Петрова. - Информацията се приема по телефона или по електронен път. Наблюденията се извършват от личните лекари или от служителите на здравната инспекция, ако човекът няма избрано джипи.

Основания за паника няма, смятат и медиците, и здравните власти, но е добре всеки да повиши отговорността към собственото си здраве.

На интернет-страницата на РЗИ - Пазарджик са качени всички мерки, които трябва да предприемат болници, лекари, пътувалите зад граница и обикновените граждани.

(Зн)