Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Македонското хоро на велинградчани събори мазилката от тавана

Понеделник, 24 Март 2014 02:00
Над 1000 танцьори се включиха в танцовата надпревара
ВЕЛИНГРАД. Танцьори от цялата страна се включиха в Третия национален фестивал за любители на българското хоро - "Пролетно хоро". За първи път фолклорен клуб постави и рекорд по най-масово участие във фестивала - софийската танцова школа "Еремия" едва побра в залата своите 230 танцьори.
Във фестивала тази година се включиха и много формации от нашата област. Във Велинград дойдоха танцови клубове от Белово, Панагюрище, Батак и Нова махала. Запомнящо бе и изпълнението на домакините - македонското хоро на велинградчани стана причина част от мазилката на тавана на залата да падне. При инцидента, колкото комичен, толкова и сериозен, не пострада никой,  но падането на мазилката точно пред краката на заместник-кметицата Даниела  Салкина е повод за размисли на местната власт  относно поддръжката на спортната база в града. Оказа се, че единствената що годе подходяща зала - тази на градския стадион, не може да побере нито всички участници във фестивала, нито всички зрители.
За сметка на това площад "Николай Гяуров" бе достатъчно широк за пролетните хора на открито, а в танцовото фолклорно шествие, преминало през целия град, се включиха над 1000 души. Трето издание на фестивала и големия интерес към него показа, че подобна проява има място в културния живот на града. Макар и след него, в края на този месец организаторите се надяват Общинският съвет да утвърди включването на фестивала в официалния общински културен календар за 2014 година.
Дима КЪСЕВА