Неделя, 23 Февруари 2020

Времето

giweather joomla moduleВ МБАЛ „Събо Николов”: Водещ хирург от Бостън консултира безплатни операции

Понеделник, 24 Март 2014 02:00
Показа на колегите си в панагюрската болница нови методи и подходи
И родни светила в онкологията и лъчетерапията с безплатни прегледи
ПАНАГЮРИЩЕ. „Асарел Панагюрище Здраве” ООД - дружеството-приватизатор на Многопрофилната болница за активно лечение „Събо Николов” откри кампанията „Дар за живот”. Благодарение на нея в лечебното заведение ще се организират безплатни специализирани прегледи и най-съвременни оперативни интервенции за нуждаещите се пациенти. Ще ги извършват водещи специалисти от България и чужбина.
Първите консултации и операции бяха този месец. От 10 до 12 март от тях се възползваха 41 души на различна възраст. Шестима бяха оперирани. Някои бяха от историческия град, но имаше и жители на други населени места от областта.
- Мъж от Виноградец например с две клапни протези на сърцето бе опериран от херния - поясни за „Знаме” д-р Борислав Ацев, който оглавява „Асарел Панагюрище Здраве” ООД.
В кампанията се включи д-р Валентин Атанасов - известен коремен хирург, който в момента работи в Brockton Hospital и Caritas Good Samaritan Medical Center, Бостън, САЩ.
Д-р Атанасов е специалист с огромен опит в лапароскопските и миниинвазивни операции.
Дойде в Панагюрище, за да преглежда болни, както и да участва в операциите на пациенти с ингвинални и хиатални хернии, с тумори на стомашно-чревния тракт и със заболявания на жлъчката.
- Оперираха колеги от хирургичното отделение на панагюрската болница, а д-р Атанасов беше консултант и им помагаше - разкри д-р Ацев. - Освен това, им показваше нови техники и подходи. Като наблюдатели и обучаващи се присъстваха и седем млади колеги, специализиращи „Хирургия” от София, Пирдоп и региона, допълни той.
Пациенти с доказани онкологични заболявания, включително такива, които вече са преминали лечение, пък бяха прегледани и консултирани от д-р Росица Кръстева - онколог и химиотерапевт в МБАЛ „Сердика” в София, и от д-р Захари Захариев – лъчетерапевт в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна-ИСУЛ” в столицата.
- Д-р Кръстева и д-р Захариев преглеждаха онкоболни, които се нуждаят от химио и лъчетерапия. Поеха ангажимента да се погрижат за онези от тях, на които трябва да им бъдат извършени допълнителни терапевтични процедури - обясни д-р Ацев и обобщи, че и прегледите, и операциите са минали много добре. Те бяха безплатни за пациентите и се заплащаха от „Асарел Панагюрище Здраве” ООД.
- Тримата гостуващи лекари са наши съмишленици и са подали мобли за участие в дружеството - уточни управителят. А що се отнася до МБАЛ „Събо Николов”, приватизационният договор е пред подписване. Очаква се това да стане до края на месеца.
Кампанията „Дар за живот” ще има и следващи етапи. Предстои да бъдат уточнени датите и заболяванията, които ще обхване.
Мария ДЪБОВА