Понеделник, 17 Февруари 2020

Времето

giweather joomla module

Семейство богослови пренесе част от Кръстова гора в Юнаците

Петък, 28 Март 2014 02:00
В своя домашен параклис вградихме камъчета с кръстове от святото място, разказват Мими Кръстева и Димитър Стоименов
ЮНАЦИТЕ. Нова къща, част от която наподобява църква, отдавна привлича погледите. Извити прозорци, зад които се виждат икони, входна врата с кръст на нея… Пъстра табелка с надпис "Православен параклис "Свети Димитър", поставена преди дни, задоволи любопитството. И стана повод за разговор с домакините - богословите Мими Кръстева и Димитър Стоименов.
Параклисът е различен от всичко, което съм виждала досега. По думите на Мими Кръстева, още е недовършен. Повечето икони са рисувани от самата нея. Останалите - дарени от благодарни вярващи, са подредени долу до стените и очакват да бъдат окачени.
"Проследяват живота на Исус Христос в икони, започва Мими Кръстева. И сладкодумно разказва за Спасителя. Подредих живота му в картини, защото често хората казват: "Не мога да прочета Библията, не я разбирам". Това е и за малки , и за големи".
Интересна икона в параклиса е тази на Свети Киприян и Иустина, върху която има наниз от бижута - кръстчета, колиета, дори и две халки.
"Оставени са от благодарни хора, на които с мъжа ми сме чели молитви, след като сме постили, пояснява Мими Кръстева. Човекът, на когото четем, също е постил. Ако е болен, някой друг поема тази грижа. А халките - те са от съпрузи, които бяха стигнали до развод. След много молитви това се размина, дойдоха и си оставиха халките. Не халките ги държат вече, а силата между тях самите!"
Сред иконите са и тази на Иван Рилски, както и необичаен за нашите храмове образ на Дева Мария от времето, преди да заживее с Йосиф. Листчета, втъкнати зад иконата на Мария Магдалена, будят любопитството ми.
"Хората оставят писъмца с желанията си, пояснява богословката. Като мине известно време ги изгарям с молитва, а пепелта хвърлям върху цветята, както съм видяла, че го правят в Руската църква. Затова тук поставих и иконата на Дядо Серафим, та който иска може да поставя писъмцата си пред него.
Нищо тук не е случайно, казва събеседничката ми. И името на параклиса също.
Всичко се подрежда по Божията воля, убедена е Мими Кръстева. Не така е мислела обаче на младини. Пълна атеистка. Преподавателка по биология. Три пъти правила опити да влезе в партията, но все нещо се случвало - събранията не се провеждали, изпускала автобуса ... Седем години нямала деца от първия си съпруг, с когото църковен брак не пожелала да сключи.
"Така бях възпитана, доверява Мими Кръстева. След това дълго чакане и страдания, бившият ми съпруг реши да иде при баба Ванга. Но аз казах, че не вярвам и нямам работа там. При нея хората чакат с дни, а той не чакал и час, тя го извикала от опашката.
Баба Ванга му казала три изречения - и трите са факт.
Казала му, че първо ще вземем момченце от София - посочила рождената дата и година. След това ще ни се роди момиче - пак казала рождената дата и година. Последното е - жена ти в църква ще работи и от църквата няма да излезе.
Когато започнахме да подготвяме документи за осиновяване, все не вярвах на предреченото, защото датата на раждане на момчето (3 януари) още не беше настъпила, а всеизвестно е, че се чака много.
Но аз започнах да се променям - влязох в църква.
Не знаех какво да правя там и се заозъртах. Свещеникът ми каза: "Какво правиш тук, като не си кръстена, а плачеш за деца?!" Отвърнах: "Едното какво има общо с другото!" "Има, има! Още днес отиди да се кръстиш!" С приятелка отидох в Бачковския манастир, приех светото кръщение и всичко за мен се промени. Преподавах биология, но вътрешно се бунтувах - та аз не мога да повярвам, че съм произлязла от маймуната. Дори започнах да прескачам тези уроци.
А на 14 януари ни извикаха и казаха, че има момченце за нас и то е родено на 3 януари.
Тогава казах: "Има Господ!"
Започнах вместо цветя и пейзажи да рисувам икони. И го правя до ден днешен. Но мои икони в магазин няма да видите, правя ги за конкретни хора.
Гледах си детето, забравих за всички проблеми. Забременях! И не можех да повявам! Дъщеря ни се роди на датата, посочена от баба Ванга."
Мими Кръстева решила, че за благодарност ще следва богословие.
Била на 38 години. Съпругът й не споделял вълненията и интересите й. Разделили се. Прибрала се с децата при родителите си в Стара Загора. Кандидатствала, макар че успяла да прочете само 10 въпроса от конспекта, изкарала 5,50 на изпита и я приели. Започнали 10 жени, завършили 2.
В Богословския факултет срещнала Димитър Стоименов.
"Бяхме състуденти, споделяхме си тревогите, казва Мими Кръстева. 10 години не бяхме се нито виждали, нито чували, когато на един Димитровден той ми се обади, за да ме поздрави за празника, макар да не съм Димитрина".
Междувременно Мими Кръстева вече организирала поклонически пътувания.
Мястото, което най-силно я привлича, е Кръстова гора.
"На едно такова пътуване се видяхме там след 10 години, казва Мими Кръстева. Той разведен с две деца и аз разведена с две деца. Две години като учениците си пишехме писма, определяхме си срещи. Убедих се, че каквото човек трябва да изживее, рано или късно му се случва. Разбрах, че животът ти не може да мине, без да срещнеш половинката си, независимо на колко години си."
Мими и Димитър си казали "Да" в църквата "Свети Димитър" в Солун.
Това било само за тях, последвала и венчавка, извършена от старозагорския митрополит.
"Толкова много се обичаме и се разбираме, допълваме се във всичко, доверява Мими Кръстева. Димитър се скъпи на думи, но е чудесен църковен певец.
Да си дойдем на думата за параклиса. Веднъж ми предложи да отидем в селото, откъдето е родът му - Юнаците. Имали двор и стара къща.
Първото, което видях в двора, беше стар порутен кладенец.
Запечата ми се в съзнанието и три вечери сънувах Свети Димитър. Питах се защо ми се явява. Не чувах думи, а мисъл: "Трябва да построиш параклис, голям, колкото на Кръстова гора". Отидох на святото място и дълго стоях до кръста и се молих. Баба Еленка, която работеше там и наскоро почина, ме насърчи: "Тук ще получиш отговор!" Каза ми се, че толкова лесно ще се построи параклиса, че не трябва изобщо да се притеснявам. Но трябва да го построя, ако ще и всичко да продам."
Имотът в Юнаците имал 7 наследници. Те обаче се отказали от него. За три месеца документите били готови. За проекта за къщата се наложило Мими Кръстева да спести истината - как да каже на проектантката, че ще строи домашен параклис. Казала, че иска голяма стая за гости.
"Получих заръката параклиса да е част от дома ни и домът на Бога да е по-голям от моя, разкри Мими Кръстева. Вградихме в основите чанти с камъчета с кръстчета от Кръстова гора. Искахме частица от силата на Кръстова гора да пренесем тук. Вградихме и миро от Атон, където съпругът ми е ходил многократно. Най-интересното е, че когато започнаха да идват хора, започнаха да се спират най-често там, където сме вградили камъчетата.
Всичко, което правя, е от благодарност. След като учих богословие забравих да завиждам, лесно прощавам, на никого не се сърдя. Душевният мир съм го постигнала.
Все още в параклиса нямаме мощи, затова тук не се извършва литургия.
А и мъжът ми все още не е встъпил в свещеничество, това му предстои.
В параклиса ще намерите осветена вода от кладенеца. Тук четем молитва за всяка човешка нужда, четем Киприянови молитви след пост, извършваме нощно бдение. Само тук четем и молитва към Свети Фанурий и неговата майка. Можем да предоставим информация и съвети по богословски въпроси. Ние не сме в никакъв случай конкуренция на църквата. Дори не си позволявам да използвам църковни свещи, а ароматни. По-скоро искам да съм в помощ на църквата.
В домашния ни параклис ще ви пусна, ако вие позвъните на вратата, аз ви погледна и ви кажа: "Заповядайте!"
Посещавал ни е и министър, и най-обикновени хора.
Хората си тръгват успокоени, връщат се благодарни. И това не го правя аз, Бог го прави чрез мен. Всичко, което правя, е за слава Божия! Защото в този объркан свят хората имат нужда от вяра. А управляващите трябва да разберат, че всяка власт се дава от Бога и ще им се търси отговорност!
Докато не въведат вероучение в училищата, у нас ще продължават неуредиците.
Вчера Мими Кръстева събра в домашния си параклис всички съседки от улицата. Направиха петохлебие, а тя беше подредила необходимото от предишната вечер.
"Идвали са поотделно, но сега заедно прочетохме молитва за здраве", казва Мими Кръстева, която раздаде и постен курбан. "Опитвам се да се приобщя към хората тук, защото в Юнаците се чувствам у дома. Мястото ме извика! Привлече ме с невероятна сила! Доведе ме вярата!" - довери богословът Мими Кръстева.
Бисерка ТРАЙКОВА