Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Ентусиасти превърнаха сметище в парк

Вторник, 01 Април 2014 03:00
Скоро там ще има и детска площадка
МОКРИЩЕ. Нов парк и спортна площадка има вече в селото. Те се появиха на мястото на сметище, трупно с години, което се намира близо до ромската махала. Боклуците са хвърляни върху бетонна рампа с площ един декар.
"Идеята за разрушаване на рампата и премахване на сметището е на Благой Босаков, поясни пред "Знаме" кметицата Лиляна Хаджиева. Навремето рампата е била към склад, който отдавна не съществува. Съселяните ни обаче хвърляха там отпадъци и гледката не беше никак приятна."
Лиляна Хаджиева потърсила съдействието на община Пазарджик за разрушаване на бетонната рампа. От администрацията отпуснали 2200 лева, за да бъде свършена работата.
"Общината финансира осигуряването на машините, защото бетонът беше с височина 1 метър.
В работата се включиха хора от Мокрище, които положиха доброволен труд. След това със собствени средства на кметството купихме шест пейки. С отпадъчни материали направихме футболни врати. Засадихме дървета. Скоро ще монтираме и люлки, и катерушки, демонтирани от Пазарджик. Купихме боя и четки и хората ги боядисаха."
Детската площадка ще бъде готова до края на седмицата.
На 8 април, по повод Деня на ромите, ще има масово залесяване.
"Фиданките ще вземем от Горското стопанство в Пазарджик, поясни Лиляна Хаджиева. Ще добавим иглолистни видове към вече засадените 10 липи. 20 липи наскоро засадихме до Гробищния парк. Фиданките отгледа наш съселянин, който е агроном. Само че едни градят, други рушат. Част от дърветата бяха счупени. Надявам се новозасадените да нямат такава съдба.
Радвам се, че хората откликнаха на инициативата.
В работа се включват веднъж петима, друг път двойно повече хора. Добрият пример е заразителен. Ще участваме и в инициативата "Да изчистим България за един ден", макар че съм убедена, че не трябва да чакаме само един ден в годината, за да събираме отпадъците. Призовавам да превърнем всички сметища в паркове. Така около нас ще е по-красиво и ще живеем по-добре. Благодаря на съселяните ми, че се включиха с доброволен труд", подчерта Лиляна Хаджиева.
Бисерка ТРАЙКОВА