Неделя, 05 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Производителят на бои Петър Русев: Купете яйца от различни ферми, за да получите различни нюанси на окраската

Четвъртък, 17 Април 2014 03:00
ВЕЛИНГРАД. Петър Русев е един от големите производители на хранителни бои в България. От 1999-а година, съвместно с местния Исторически музей, той участва, ръководи и подкрепя образователната програма „Великден - писани яйца от Чепинския край”. Близо 15 години чрез нея във Велинград и в десетки други градове в страната техниката за писане на яйца са усвоили стотици деца. А изписаните от местните майсторки шедьоври са показвани не само в България, но и извън нея.
На 17 април в курорта за пореден път по програма „Великден” се провежда конкурс за най-красиво писано великденско яйце.
Можете да се доверите на продаваните бои, казва Петър Русев. Днешните бои са най-проучваните, изследваните и контролираните багрила и са най-доброто, което съвременната химия, медицина и технология могат да предложат на хората.
Съвети от майстора на боите.
Не боите, а яйцата определят крайния цвят. Всяка кокошка снася различни яйца в различни етапи от живота  си. Купете си по 10 яйца от три различни ферми, а не 30 яйца от една. Така ще сведете до минимум недоброто боядисване. Дребните яйца са по-хубави, по-едрите се чупят по-често при варене.
Варете ги на бавен огън в подсолена вода и оцет.
Все ме питат какви яйца да боядисват - бели или бежови? Бежовото яйце става тъмно червено, а бялото по-розово. Ако имате различни яйца, ще получите от една и съща боя по-голямо разнообразие в цветовете.
Може да приложите и топло, и студено багрене.
При студеното обаче боята е по-нетрайна и цапа. Ако яйцата не хващат добре боята, ще имате резултат като повишите температура на водата и сложите по-голямо количество оцет. Не прекалявайте с тях обаче.
Ако искате ярки и наситени цветове, купете няколко опаковки евтина или 1 опаковка скъпа боя. Обикновено производителите указват на опаковката капацитета на багрене. Той се отнася за получаването на светли или пастелни тонове. Най-разпространеният начин за гланциране на готовите яйца е с олио, но може да пробвате и с памук, натопен в течен парафин. А също и с лак за коса.
Тазгодишната изложба на писани великденски яйца, подготвена от етнографа на Историческия музей Георги Куманов и самия Петър Русев, показва не само старите техники за багрене, но и новите методи, които използват майсторките. Изложбата вече беше показана в Пловдив и Асеновград, а на 26 април ще участва в панаира на яйцето в Павликени.
Тази изложба е мост между старото и новото. Показва историята и традициите не само при писането на яйца, но и при използваните бои, казва Петър Русев и пожелава на всички "Весел празник и Христос воскресе!"
Дима КЪСЕВА