Неделя, 05 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Елеят от Благодатният огън изцелява

Петък, 18 Април 2014 03:00
В това са убедени отец Костадин и съпругата му Мария
ВАРВАРА. Елеят от Благодатния огън е целебен! В това са убедени отец Костадин и съпругата му Мария. Допреди година пламъкът, спуснал се от небето в църквата "Възкресение Христово" в Ерусалим, гореше целогодишно в местната църква "Света Варвара".
Палеха благодатният огън на Великден и го пазеха до следващия, само сменяха фитилите. Сигурно все още щеше да е така, ако пожар, лумнал в селото, не беше уплашил презвитерата.
"Горя къща близо до нас и тогава си помислих, ами ако огънят избухне в църквата и я опожари, довери  пред "Знаме" Мария Сталева. Затова отнесох благодатният огън вкъщи и го сложих пред иконостаса.
Ако някой има нужда от неговата помощ - винаги се отзовавам. Елеят изцерява болни. Давали сме от него на родителите на болно дете от селото и само след няколко дни го изписаха от болницата. Случаите не са един и два.
Благодатният огън пада от ръката на Господ. Да се докоснеш до този пламък, означава да се докоснеш до Господа. Вярвам, че е така. Както вярвам, че
Бог ще ни спаси от всяко зло.
Трябва не само да вярваме в него, а и да му благодарим денонощно."
В продължение на 15 години семейството на свещеника бе неразделна част от местната църква "Света Варвара". Поради сериозно заболяване на отец Костадин от 28 февруари той вече не служи в храма. Неговото място зае отец Кирил Петраков, който служи и в църквата в съседното Семчиново.
"Благодарим на Бога, съпругът ми вече се пооправи, довери Мария Сталева. Тежко изживя раздялата с църквата. Там преминаха много години от живота ни. Удовлетворени сме, че много хора идваха в храма, мнозина намериха помощ и упование, мнозина повярваха, изрежда сладкодумната Мария Сталева, която дълги години водеше неделно училище в църквата.
Тази година съпругът ми няма да отиде до летището в Пловдив, за да вземе благодатния огън, който дядо Николай донася от Божи гроб. Ще го направи отец Кирил, а ние ще си вземем от него. Вярвам, че този огън прави чудеса, защото самото му спускане от небето е чудо!"- подчертава Мария Сталева.
Магдалена ГЕОРГИЕВА