Сряда, 08 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Септемврийци събраха 2000 лева за 3-годишната Мария

Сряда, 23 Април 2014 03:00
СЕПТЕМВРИ. 2000 лева събраха септемврийци от традиционната благотворителна изложба базар, организирана от настоятелството на храм "Свети Харалампий" и сдружение "Загоровче" на Великден. Тази година средствата са в подкрепа на 3-годишната Мария Германова, която има хидроцефалия и се нуждае от лечение.
"Мария се роди с хидроцефалия, лекарите я бяха отписали, поясни отец Йордан Василев. Беше на няколко месеца, когато я кръстихме и тя живна - започна да се храни и да се подобрява. Тази година с църковното настоятелство решихме да окажем малка помощ на семейството".
На Великден храмът "Свети Харалампий" се изпълни с хора, а всеки, дошъл да се помоли и да запали свещ за здраве, не пропусна де се спре пред щандовете с ръчно изработени сувенири и великденска украса и яйца.
"Не знам кой даде идеята за този благотворителен базар, но сме доволни, че на някого му хрумна, подчерта отец Йордан Василев. На Великден правехме конкурс за най-красиво яйце, но все имаше недоволни и този конкурс носеше повече негативни емоции, отколкото положителни. Радвам се, че насочихме енергията и мислите си в нещо положително.
Уморителна е работата по подготовката на базара, но е удовлетворяваща.
Защото успяваме, макар и с малко, да помогнем на хора в нужда, а същевременно децата, които подготвят предметите за базара, се възпитават в милосърдие, християнски добродетели и труд. Колкото и буйни да са, когато работят за благотворителния базар, те се променят към добро".
След празничната литургия, в общоградското Великденско тържество участваха учениците от СИП "Религия" към СОУ "Христо Ботев", Светослав Старипавлов, фолклорна група "Мераклии" и фолклорен танцов ансамбъл "Загоровче". Изпълненията им бяха бурно аплодирани от много жители и гости на Септември.
Магдалена ГЕОРГИЕВА