Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

ВиК ремонт спасява къща от мълния

Понеделник, 28 Април 2014 03:00
ЮНАЦИТЕ. Малко след 19 часа в четвъртък паднала мълния подпали електрическо табло и гръмна бойлер в две съседни къщи в селото. Ето разказа за случилото се на млада жена, която живее в едно от пострадалите жилища:
- Току-що бях изключила от щепселите всички елуреди, когато чух оглушителен трясък. Веднага изгасна и токът. През прозореца видях пламъци и изскочих навън, за да видя какво става. Огънят идваше от втория етаж на съседния дом, а съседката викаше за помощ.
Без да губя време, набрах спешния телефон 112. Подадох сигнала в 19.24 часа. Само няколко минути по-късно операторката ми върна обаждането, за да ми съобщи, че, по последна информация, постъпила при тях, съседът е успял да се справи с пламъците сам. Питаха дали все още има нужда от изпращането на пожарна кола. Казах: "Да, пожарът е потушен, но е засегнато елтабло и има оголени жици. У дома пък гръмна бойлерът."
На 13-та минута след първото ми обаждане противопожарният автомобил на районната служба в Пазарджик беше в Юнаците. Експедитивността както на операторите на 112, така и на огнеборците ме изненада много приятно.
Междувременно, след като излязох на улиците, чух други съседи да твърдят, че са видели голям огън и в нашия двор.
Хукнах натам, заедно с половината махала. У нас обаче нямаше и следа от пламъци.
А разбрах, че бойлерът ни е гръмнал, когато измокрена до кости, събух чорапите си и тръгнах да ги оставя в банята. Тогава видях, че цялото помещение е пълно с пушек и мирише на бакелит. Така разбрахме, че бойлерът е гръмнал от падналата мълния.
След като привършиха с огледите у съседите, един от пожарникарите дойде и в нашата къща. Погледна елтаблото и каза, че всички бушони били наред.
Прегледа и жиците отвън - тези, по които минава тока от елстълба на улицата до дома ни. Видя също така и гръмналият бойлер, след което заключи, че вече е безполезен.
Предупреди ни да не пипаме нищо, докато не дойдат специалистите от EVN. У съседите колата на електроразпределителното дружество е пристигнала късно през нощта, а у нас дойде в петък сутринта.
На помощ на живеещите в пострадалите къщи се притекли доста хора. Включително роми от ромската махала наблизо:
- Дотичаха да видят какво става още в самото начало и без да се колебаят, се втурнаха да помагат кой с каквото може - уточнява младата жена.
- Сполетя ни беда, но все пак е малкият дявол, предвид това какво можеше да се случи - казва в заключение тя. - Допреди час детето ми беше само вкъщи, ако не се бях върнала навреме от работа, щеше да преживее целия ужас, без да има възрастен с него. На щастливо стечение на обстоятелствата отдавам и факта, че никой не бе в банята по време на мълнията. Защото само половин час по-рано аз си взимах душ.
Освен това, разговарях с майстори. На двора имаме външна чешма. Според тях, мълнията е влязла от водопровода там. Електричеството от нея, което всъщност е причинило експлозията, е стигнало само до бойлера. За щастие, не и до останалата част на къщата, защото през лятото правихме ремонт и подменихме част от старите метални тръби на ВиК-инсталацията с пластмасови. Именно те са спрели мълнията, преди да отиде в кухнята.
Катя ФИЛИПОВА