Четвъртък, 23 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleЗащитени жилища има, деца в тях няма

Сряда, 30 Април 2014 03:00
ВЕЛИНГРАД. Няма деца, който да бъдат настанени в чисто новите социални центрове в курорта. Центъра за настаняване от семеен тип и защитеното жилище са напълно готови и оборудвани. Двете сгради са изградени с европейски средства, а преди дни  стана ясно, че сумите, изразходвани при строителстовото, ще бъдат възстановени от оперативната програма без корекции, в първоначално обявените цифри - 1 милион 88 хиляди и 123 лв.
Сградите са факт, но в тях засега няма никой. Причината - липсват достатъчно деца със специални потребности, които биха могли да живеят там. Капацитетът на двете постройки е 22 места - деца над 3 години и младежи с увреждания, настанени в специализирани институции на територията на страната.
“Държавната агенция ще съдейства за насочването на деца към социалната услуга” - това заявила председателката на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева по време на среща във Велинград с кмета Иван Лебанов и заместничката му Даниела Салкина.
Жечева е изразила своята подкрепа към социалната политика на общинското ръководство, но по думите й към момента насочването се оказва проблем, тъй като при старта на проекта децата със специални потребности в страната са били повече, отколкото в момента.
Десетки са и предварително подадените заявления за назначаване на работа в двете социални сгради. В тях като специализиран и помощен персонал трябва да работят 15 души. Пак по европейски проект са осигурени техните възнаграждения за 15 месеца. Без деца в институцията обаче работа няма.
Димитрина КЪСЕВА