Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

11-годишен иконописец благодари на Бог, че му е опазил живота

Четвъртък, 08 Май 2014 03:00
ВЕЛИНГРАД. Икона на Божията майка с младенеца иска да дари на църквата 11-годишният Атанас Шарков. Иконата Наско нарисувал сам, а дарението иска да направи, защото преди време претърпял пътен инцидент и всички, пътували в автомобила, останали живи и здрави.
“Мисля, че това е начинът да благодаря на Бог за това, че ни опази”, сподели младия художник, който рисува от 6-годишен. Атанас ходи на уроци по рисуване и в правилата на иконописта го учи неговата преподавателка. Младият иконописец има участия в изложби и грамоти от различни художествени конкурси. Сред тях е дипломата и грамотата за призово място от Пловдивска митрополия и по-точно - от Ателие иконопис към нея за участието му в конкурса “Моята икона на Св.апостол Ерм” Освен икона с неговия лик, той вече е нарисувал Свети Димитър, Свети Мина, Исус Христос. Светците изписва върху стари керемиди, остатъци от облицовъчни материали, дърво, сам се опитва да прави и метален обков на част от иконите. Живеещите в махалата лели и баби му дават стари поизтрити икони, за да ги прерисува наново.
Все още не знае дали рисуването за него е хоби или нещо повече, но не смята да спира да рисува. Освен иконите, рисува и портрети на известни българи - цар Симеон, цар Борис, Раковски, Левски.
Димитрина КЪСЕВА