Неделя, 05 Април 2020

Времето

giweather joomla module

За Свети Георги: Залпово изгърмяха изключени телевизори и компютри

Четвъртък, 08 Май 2014 03:00
Вината не е в нашия телевизор, жалват се гражданите и ще си търсят правата
ЛЯХОВО. Телевизори и компютри бяха изпържени от гръмотевична буря. Някои от уредите не са били включени в електрическата мрежа, твърдят стопаните им и поясняват, че ударът е дошъл по кабела на доставчика на интернет и цифрова телевизия. Приемниците изгорели залпово все едно Свети Георги ударил с копието си по ляховската елмрежа. А потърпевшите останали без телевизия и интернет по празниците.
Около 19 часа на 5 май гърмът изгорил три телевизора на Георги Спасов, декодерът му и видеонаблюдение. Без компютър и декодер останал Димитър Стефанов, Иван Христосков се простил с плазма за 1000 лева, а телевизорът на Марийка Гагова също сдал багажа след удара. В коша трябвало да хвърли монитора си и Богдана Георгиева, а Спас Боянов и семейство Баташки се простили с компютрите си.
Хората са категорични, че вината "не е в техния телевизор".
Двете най-високи точки на селото от известно време не са оборудвани с гръмоотводи.
Този на църквата е с прекъснато зазимяване, а на училището, купено от частна фирма, цялото антигръмотевично оборудване било изрязано.
"Аз съм на 60 години и доскоро никакъв гръм не падаше в село. Сега обаче нямаме гръмоотвод, който да брани селото. Броил съм за плазмата 996 лева, а сега ми изгоря. Бе включена в мрежата наистина, но пък останалите ми уреди - микровълнова печка, климатик, хладилник и тунер, също бяха, но не пострадаха. Бях изгасил плазмата, обърнат си стоях към нея и като гръмна, не е за разправяне", казва Христосков, който е инвалид с един крак и спестявал от пенсията си за черната техника.
"Беше нещо невиждано, направо кошмар допълва картината Георги Спасов. Единият от унищожените телевизори бил в магазина му срещу дома, а другите два - плазмени "ЕлДжи" и "Хитачи", в жилището. "Нищо, че са от двете страни на улицата, токът мина по кабелите, които ни носят сигнала за цифрова телевизия и ги издъни", казва мъжът. Калкулацията на телевизорите му е около 700 лева, но го е яд най-вече за видеонаблюдението. Той обвинява монтажниците на провайдера, които не са оборудвали с гръмозащита кабелите си. Телевизорът на Марийка Гагова бил изключен от контакта, когато токът го ударил. "Изключвахме от мрежата всички уреди, още от първия ден на валежите, защото знаем как се действа в такива ситуации", казват членовете на семейството й. Те настояват за проверка, която да докаже откъде е дошъл неканеният ток в дома им.
В селото си спомнят подобно произшествие от април, когато мълния се вмъкнала в дома на баба Марга и отрязала коминното тяло.
Добре, че в стаята нямало хора, защото е щяла да ги затрие, коментират ляховци.
Кметът Димитър Димитров вчера не бе открит за коментар, но ще му дадем думата при първа възможност. Той и специализираната противопожарна комисия трябва да инициират задължителното поставяне на гръмоотводи в Ляхово. Наскоро две фирми правили цялостен ремонт на църквата, но така и не свързали със земята шината на пособието за гръмозащита.
Пострадалите смятат да се обърнат с жалби при провайдера, ЕВН и в общината, за да се направи проверка, която да установи причината за повредите. "Смятаме, че и доставчикът, и ЕВН, имат сметка да направят собствено разследане, за да установят кой е виновен за белята, защото в противен случай възнамеряваме да ги дадем под съдебна отговорност в бъдещ граждански процес. Тогава съдът ще назначи експертиза и въпреки че ще е минало време, ще се докаже кой е виновен. Защото си пазим като веществени доказателства пострадалата електроника", казва Спасов. В яда си той раздробил на парчета единия от трите изгорели тв приемника, но ги пази наред с останките от другите два.
Тодор ИВАНОВ