Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Баби и дядовци от Чепинско в карта на диалектите

Петък, 09 Май 2014 03:00
ВЕЛИНГРАД. Баби и дядовци от Чепинско ще представят автентичния чепински диалект в специална интерактивна карта на диалектите на българския език. Картата е дело на Института за български език към БАН и макар че специфичните говори  все още не са озвучени, от нея става ясно какъв диалект се говори в различните краища на страната.
Към момента потребителят само може да я разгледа и да види границите на близо 100 говора в България и извън нея в райони, заселени все още с българи, като територията около Скопие, части от Албания, Северна Гърция, Южна Румъния и Западните покрайнини.
Говорeща карта на диалектите в България подготвя екип от лингвисти от БАН. Тя няма да бъде озвучавана от актьори, а с гласовете на автентични баби и дядовци от различни части на страната, които ще приказват така, както говорят помежду си на село.
Предвижда се скоро с кликване върху дадено селище да се отваря прозорец, където ще могат да се изчетат характерните особености за този диалект, в това число и на лексикално ниво. Към момента обаче в правоъгълника излиза само наименованието на говора. Предвижда се картата да бъде отпечатана и на хартия до 24 май. Тя ще се сгъва по подобие на пътните карти.
Картата е изработена за няколко месеца. Нейни автори са доц. д-р Анна Кочева и от доц. Лучия Антонова, доц. Славка Керемедчиева и доц. Лиляна Василева.
Според картата в областта, освен Чепински говор, характерен за района на Велинград, има още Смолянски говор и Панагюрски говор.
Димитрина КЪСЕВА