Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

„Перистера” вечe посреща гости

Понеделник, 26 Май 2014 03:00
ПЕЩЕРА. В петък министърката на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметът Георги Козарев прерязаха лентата на обновената средновековна крепост „Перистера”.
Много преди обявения час за откриването на обекта - 19.20 часа, десетки жители и гости на града изкачиха множеството стъпала към хълма Света Петка. Там, където извисява ръст възстановената римска кула, от която като на длан се виждат градът и Родопа планина.
Чрез нарочно изработени цветни табла, поставени в кулата, е разказана историята на средновековната крепост и етапите на проучването й. Показани са участниците в археологическата експедиция и моменти от откриването на златните монети - така, както блестят в пръстта.
Виждат се и доспехи, носени от римляните. Изработени са специално по проекта, а тези, които искат да се снимат с тях, могат да ги облекат.
В пространството около кулата са разположени множество питоси (глинени делви), които създават своеобразна експозиция. Едни от тях са на мястото си - там, където са открити, други са пренесени. Специално изработения таран (бойно оръдие) е част от експозицията.
Равната площадка на върха на крепостта събра на празника стотици любители на старините.
Променливото следобедно време, топлото слънце, после вятърът и дъждът не уплашиха малки и големи. Присъстващите стоически запазиха търпение да присъстват на церемонията по откриването на археологическия обект. Този момент дойде в 21 часа. Кметът на общината Георги Козарев честити новата придобивка и пожела на всички живот и здраве: „Днес (в петък) откриваме „Перистера”, един от най-значимите за града обекти от последните години. Историческото място се превърна в туристическа атракция с помощта на проект по оперативната програма „Регионално развитие” на стойност три и половина милиона лева. „Перистера” ще помогне за развитие на туризма, ще донесе и приходи в местната хазна, от които икономиката има нужда.
Да ни е честита обновената средновековна крепост „Перистера”!
Регионалната министърка Десислава Терзиева приветства присъстващите: „За мен е голяма радост заедно с кмета Георги Козарев да открием значимия за България исторически обект. С красотата и атрактивността си той ще привлече много посетители. Развитието на туризма е един от приоритетите на правителството „Орешарски” през следващия програмен период (2014-2020).
Браво, г-н кмете, на „Перистера” е направена страхотна реставрация, похвали изпълнителите на обекта министър Терзиева. Със сигурност ще Ви върви по вода…”
Дошлите на празника се насладиха на изпълнението на художествени състави от читалище „Развитие” и ансамбъл „Славейче”.
Тържествената част завърши с впечатляващ спектакъл от фойерверки, звук и светлина.
Пенка МИХАЙЛОВА