Петък, 03 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Д-р Бони Петрунова: „Перистера” грабва с красотата и автентичността си

Понеделник, 26 Май 2014 03:00
ПЕЩЕРА. Сред гостите при откриването на средновековната крепост „Перистера” в петък бе и д-р Бони Петрунова от Националния археологически институт с музей към БАН. Археоложката, която с екипа си в продължение на няколко години проучи историята на старината на хълма Света Петка, бе една от най-щастливите. Защото направеното там си заслужава като история и атракция.
За това какво е „Перистера” за жителите и гостите на града, наша репортерка разговаря с д-р Бони Петрунова.
 - Д-р Петрунова, как оценявате обновяването на археологическия обект?
- От наблюденията ми по време на реставрацията и консервацията на „Перистера” отговорно заявявам, че 95 процента от запазеното там е автентично. Градежът на крепостта не е от най-сложните. Това позволява да се съхрани във вида, в който е съградена. Пропорцията на зидовете от каменни блокове отвън и вътре е спазена. Сполучливо са възстановени и отделни съоръжения на обекта. Успешният резултат от работата е плод на много доброто проучване, както и от проекта на арх. Юли Фърков. С него намерихме общ език за това как да изглежда и най-малкият детайл в археологическата старина. Арх. Фърков се съобразява с мнението на археолозите. Това помогна той да намери баланса между вложените съвременни материали и ефектът от автентичността.
Сполучливо е възстановена голямата цитадела - т.нар. замък, който създава уют и настроение. В градежа няма отклонение от истинските пропорции и измислени неща. Сградата е изглеждала така, както я виждаме днес. Изключение от правилото за достоверност е изграденият купол на църквата, която оформя североизточния ъгъл на крепостта. Тя още не е проучена. Куполът цели да предпазва от разрушение останките от святото място и дава завършена форма на тази част от обекта. След изследването на детайлите в храма ще мислим за вида на възстановяването му.
- Кулата и църквата вече са възстановени.
- Така е. Намира се в югозападната част . Проучена е до скала, както казваме ние археолозите. Запазената до два метра стена на храма от византийския период даде възможност за неговото надграждане. Първоначалната идея бе там да се обособи зала за музейна експозиция, но този вариант отпадна.
- Освен с архитектурата си, с какво друго църквата ще впечатлява посетителите?
- С изложени там ценни находки, открити при разкопките -златни и бронзови монети, цяло кандило, теглилки за монети и още от откритите през 2013-а над 300 находки. От всичко забележително само 14-те златни монети, намерени през 2006-а, остават вНационалния исторически музей в столицата, който даде парите за разкопките.
 - Кога ще видим ценностите в църквата-кула?
- Няма да е скоро. Надяваме се да спечелим нов проект за оборудване и защита срещу посегателства. Иначе рискът от посегателства е огромен.
Всички находки (без 14-те златни монети) остават в Пещера. Теглилките за монети са част от експозицията.
- За какво са служили те?
- Те доказват, че в крепостта се е извършвала сарафска дейност - имало е нещо като банка. Там са се разпределяли сумите за заплатите на войниците, охранявали кастела ( укрепена кула). Както и за плащане на подкупи на вождовете на варварски племена, за да не превземат крепостта. Тук обитателите са събирали и данъци, и такси от преминаващите през пътя - което може би е била първата функция, изпълнявана там. По-късно висш военен аристократ, свързан с богати роднини във византийската столица Константинопол, харесал крепостта. За обновяването й похарчил много пари. След опожаряването през 640-та година започва укрепването на мястото с дебели стени, запазени и до днес. В края на шести век (след Христа) врагът изненадващо превзема крепостта. Войниците не са успели да вземат най-ценните си вещи, за наш късмет. Това ни даде възможност днес да се радваме на ценните открития.
- Какво оттук насетне ще се случва на това прекрасно място?
- Първо ни трябва време да се порадваме на сътвореното. При следващи разкопки, които няма да са този сезон, предстои да проучим въпросната църква, за което споменах. Както и кварталите в подградието на крепостта, които са почистени.
- „Перистера” е номинирана за „Чудесата на България”.
- Вече трета седмица в интернет води класацията, което ме радва.Заради проучванията на „Перистера”, на обекта „Калиакра” и „Лютица” миналата година бях номинирана за „Археолог на годината”.
Заедно с емоцията, „Перистера” ще носи и пари за общината. Сувенирите с надписа „Перистера”, които си купих, ще пазя като скъп спомен от вълнуващия ден на откриването на обекта, радва се археоложката д-р Бони Петрунова.
Пенка МИХАЙЛОВА