Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Смок в библиотеката

Сряда, 28 Май 2014 03:00
ДОБРОВНИЦА. В събота деца играели с топка покрай местната библиотека. След като топката разтърсила клоните на едно от близките дървета, от него изпаднала змия. Малчуганите видели влечугото да се промъква във фоайето на библиотеката. Не се изплашили.
В понеделник сутринта казали на библиотекарката Лина Терзова. Младата жена попогледнала тук и там из сградата и тъй като не открила никаква змия, помислила, че децата се шегуват. Следобед обаче влечугото излязло от скривалището си:
- Беше се свила под стълбището между кофите, които държим там - разказа за "Знаме" библиотекарката. - Според мен, беше малко змийче. Спасителите, които повикахме, казаха, че е смок. Самият той ми се стори уплашен, защото през цялото време стоеше притихнал.
Беше черно-зелен с жълт корем, но първоначално не можах да видя жълтото и се притесних да не би влечугото да е от отровните видове - разкри още библиотекарката.
Това е първата толкова близка среща със змия в живота на 32-годишната г-ца Терзова. Въпреки това, тя запазила самообладание. Отцепила района и без да губи време, позвънила на телефона за спешни повиквания 112.
- Служителите от група "Спасителни дейности" при Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" пристигнаха много бързо - най-много 5-10 минути след обаждането.
През това време змията отново се бе върнала в скривалището, така че доста трудно я откриха и извадиха.
Носеха ръкавици и железен прът с връв за улавяне. Смокът бе жив, сложиха го в чувал и го отнесоха със себе си. Преди това обясниха, че е от защитен вид и нямат право да го убиват, а ще го пуснат в естествената му среда.
- Може би, ако децата не я бяха бутнали с топката от дървото, змията щеше да си остане там - разсъждават хората в селото. - Но пък от друга страна вероятно е по-добре, че стана така, защото в противен случай можеше да падне върху някой, включително дете, и да го изплаши.
Кметът на Добровница Гурко Митев пък благодари на пазарджишките спасители за светкавичната и адекватна реакция.
Катя ФИЛИПОВА