Неделя, 29 Март 2020

Времето

giweather joomla module

Рудопия'14 - десет лета по-късно

Четвъртък, 29 Май 2014 03:00
ВЕЛИНГРАД. Пътуване из недрата на Родопите организира в началото на лятото велинградското сдружение "Байкария". То бе създадено точно преди десет лета.
"Оттогава, та досега продължаваме да обикаляме, откриваме, показваме и разказваме за чудните кътчета на милата ни Татковина, споделят ентусиастите от "Байкария".
Родопите сме възприели като извор на вдъхновение,
като дом и място, което винаги е в главите и сърцата ни. Тук преди десет години проходихме, изкачвайки връх Голяма Сютка, тук живеем и творим в момента. Именно по тази причина решихме това лято да организираме едно класическо родопско каране. Ще тръгнем по стъпките на дядо Вазов и ще се впуснем из "недрата на Родопите". Заповядайте! Ще се радваме да сме заедно отново!"
Началната точка на карането е гара Белово
Изкачването на родопския дял Алабак ще е по горски път. Участниците ще минат покрай руините на най-големите раннохристиянски базилики по нашите земи - “Св. Спас”. Продължават по склоновете на Алабак, ще спрат до скромния паметник, който отбелязва преминаването през тези места на Иван Вазов и Алеко Константинов. Следвайки билото, ще достигнат до местността Бялата вода", откъдето ще се спуснат към долината на Чепинска река. След това ще продължат нагоре по течението й до Драгиново, а оттам и до Велинград.
В следващите дни участниците в Рудопия 2014
ще карат по долината на река Лепеница
и ще стигнат до едноименната пещера. Следват местностите Качаков чарк и Пашино бърдо, откъдето ще се спуснат към Ракитово. През местността Раеви ливади ще стигнат до контра стената на язовир "Батак".
Пътуването предвижда изкачване до курорта "Свети Константин". Оттук ще поемат по горски път към връх Баташки Еледжик. След това ще се спуснат към долината на Стара река и Батак. В маршрута са още Нова махала, Фотиново, Селча, хижа "Персенк", Орехово, Чудните мостове, а също и Борово, Кръстова гора, Белинташ, хижа "Марциганица" и Бачковския манастир…
"Ще бъде вълнуващо и интересно", обещават организаторите.
Мери СЛАВОВА