Петък, 03 Април 2020

Времето

giweather joomla module

Преди "Карнеги хол":: 13-годишната Тифани-Сидни Микова ще свири "Риголето" в Милано

Понеделник, 02 Юни 2014 03:00
МАЛО КОНАРЕ. 13-годишната Тифани-Сидни Микова може би ще е най-малката пианистка, която ще изпълни "Риголето - Парафраза" - Лист, при участието й в конкурс в Милано, организиран от Pianofriends Association. Надпреварата ще се проведе от 11 до 16 юни, в нея ще се включи и братът на Тифани - Зак.
Паралелно с усилената им подготовка за конкурса, която започнала преди няколко месеца, възпитаниците на музикалното училище "Добрин Петков" в Пловдив, се готвят и за изпитите за завършване на учебната година.
"Зак бе на изпит на 28 май, а Тифани в първите дни на юни, изтеглихме датите, за да може след това да се концентрира върху конкурса в Милано, поясни майка им Сара Микова. По регламент Зак ще свири 8 минути, а Тифани - 12 минути.
Тя ще изпълни три произведения, като най-трудно е "Риголето - Парафраза"
Тифани може би ще е най-малката участничка в конкурса, осмелила се да свири това произведение. Изборът обикновено пада върху него, когато се кандидатства в академията".
Младата пианистка, която е от класа на Светлана Косева, имала желание да из свири "Риголето - Парафраза" и в "Карнеги хол" на 20 декември 2014 г. По регламент обаче са й отредени само 5 минути на сцената на световноизвестния концертен комплекс в Ню Йорк. Изявата й там е част от наградата за завоюваното второ място в конкурса American Protégé International ConcertoCompetition в Ню Йорк през март. Това е
най-големият международен конкурс за млади музиканти в САЩ
В него със свои записи по интернет участват музиканти от всички краища на света - САЩ, Пуерто Рико, Канада, Германия, Франция, Италия, Испания, Полша, Румъния, Сърбия, България, Босна и Херцеговина, Литва, Израел, Русия, Украйна, Грузия , Армения, Азербайджан, Узбекистан, Япония, Китай, Корея, Индонезия, Хонг Конг, Сингапур, Малайзия, Тайланд, Тайван, Филипините, Австралия и Коста Рика…
Журито е основно от руски специалисти
Музикалната кариера на 13-годишната Тифани започва, когато е едва 3-годишна в детска вокална група, а зад пианото сяда на 5-годишна възраст. В актива си има много награди от конкурси в България и чужбина. Миналата година тя спечели втора награда в международния конкурс “Александър Скрябин” в Париж и първа награда в четвъртия международен конкурс LA FLAME пак във френската столица.
На успехите на Тифани се радват не само семейството и приятелите й, но и нейната първа учителка Люся Тенева от Градската школа по изкуствата към читалище "Христо Ботев". Семейството живее в Мало Конаре и всеки ден Тифани и Зак пътуват до Пловдив. Родителите им успешно съчетават грижите за децата си с работата си в цирк "Арлекино", на който са собственици.
Пътуването до САЩ никак не е евтино
Семейството на младата пианистка ще се радва, ако хора, милеещи за развитието на младите таланти у нас, подкрепят Тифани-Сидни Микова в изявата й в страната на неограничените възможности.
Бисерка ТРАЙКОВА