Неделя, 26 Януари 2020

Времето

giweather joomla moduleИсторическият музей ще получи наследството, оставено от баба Цвета

Петък, 06 Декември 2013 02:00
Цвета Шуманова Цвета Шуманова

ВЕЛИНГРАД. В близкото минало Цвета Шуманова е развивала благотворителна дейност. Именно с дарени от нея средства в курорта е построена и сградата  в центъра, която носи нейното име. Сега там се помещава общинската художествена галерия.
През целия си живот, по-голямата част от който преминава извън България, тя организира и ръководи курсове и петдесет години популяризира българското изкуство в Америка. Прославя творчеството на хората от Родопския край и срещу това получава блестящи награди от международни изложби в Ню Йорк. През този период успява да се върне 17 пъти в България, а през 1972-а представя своя изложба и във Велинград.
През 1978-а, с отделени от нея средства, се изгражда красива обществена сграда в родопски стил. Там са пренесени личните й седем стана и много нейни тъкани. Според предварителната информация, наследството на баба Цвета наброява над 15 хиляди тъкани, бродерии, плетива, скулптури и картини. През миналия век те са предадени на “Фонд 13 века България” като дарение в памет на родителите на Цвета Шуманова - Здравка и Тодор.
Досега наследството й е било под разпореждане на “Фонд 13 века България”. В началото на следващата седмица специална комисия от фонда ще отвори хранилището, ще опише и предаде всичко в него като дарение на Историческия музей. “Не знаем какво е съдържанието на фонда, досега той не е отварян, дано всичко да е в добро състояние”, каза по темата директорката на музея Снежана Велева.
Междувременно “Фонд 13 века България” и община Велинград влизат в съда. По искане на фонда е образувано съдебно дело срещу местната администрация, вероятно заради стари неразплатени сметки между двете институции. До миналата година общината ползваше къщата на Цвета за изложбена зала и хранилище на общинската художествена галерия. Наемите към фонда по този договор обаче не са изплатени 100%.

Димитрина КЪСЕВА