Top Panel
Четвъртък, 12 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Хотелиерството и ресторантьорството - най-предпочитаните професии за осмокласници

Вторник, 08 Октомври 2019 09:52
Валентина Кайтазова Валентина Кайтазова

В паралелки в пет гимназии ученици ще учат и работят

ПАЗАРДЖИК. Професионалното обучение в училищата в областта набира скорост тази година учебна година. Доказателство за това са реализираните 55 от 63 професионални паралелки, утвърдени в държавния план-прием.

В 24 учебни заведения ученици ще придобият първа, втора и трета степен на професионална квалификация. Тя ще се осъществи в 15 професионални гимназии, в 6 средни училища - “Александър Иванов-Чапай” в Белово, “Народни будители” в Брацигово, “Методи Драгинов” в село Драгиново, “Св.Климент Охридски” в Ракитово, “Христо Смирненски” в Септември, “Св.Св.Кирил и Методий” в Стрелча и “Св.Св.Кирил и Методий” в Сърница. Професия ще усвояват и ученици в профилираната математическа гимназия “Константин Величков” в Пазарджик, и в три обединени училища - “Христо Ботев” в Калугерово, “Христо Ботев” в Семчиново и “Любен Каравелов” в Пещера.

Данните показват, че с всяка изминала година училищните ръководства се съобразяват с икономическото развитие на съответната община и

необходимостта от кадри, нужни на бизнеса

За първи път в брациговската гимназия “Народни будители” ще има професионална паралелка с две професии - “Строител” и “Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост”.

Един професионален клас, също за първа година, ще има в “Христо Смирненски” в Септември по професията “Организатор интернет приложения”.

Осмокласниците в училищата в областта ще изучават професии и специалности в 23 професионални направления. Най-предпочитани са професиите по направление “Хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг”, които ще се изучават в 9 паралелки. Пет са класовете по направление “Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства”, 4.5 по компютърни науки и 4 по приложна информатика.

Все по-трудно

се реализира професионалното обучение по традиционни и търсени в региона професии като строителство и селско стопанство. Това става за сметка на професиите фризьор, готвач, офис-мениджър.

Успешен е реализираният прием в паралелките за

дуална система на обучение

във всички заявили го училища, с изключение на ПГ по строителството и архитектура в Пазарджик. От настоящата учебна година обучение чрез работа ще има в ПГИТ „Ал. Константинов“ във Велинград по професия „Ресторантьор“, спец. „Кетъринг“; в ПГХХТ в Пазарджик по защитената професия „Химик-технолог“, сп. „Технология на целулозата, хартията и опаковките“, в ПГИТМТ в Панагюрище по защитената професия „Техник на прецизна техника“, спец. „Лазерна и оптична техника“; в ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ в Пещера по професия „Биотехнолог“, спец. „Технология на биопроизводствата“ и в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Сърница по професия „Ресторантьор“.

Всички утвърдени паралелки за обучение чрез работа са плод на активната работа с регионалния бизнес в лицето на „Оптикоелектрон груп” АД в Панагюрище, „Биовет” АД в Пещера, „Ди Ес Смит България” АД, „Монди Стамболийски” ЕАД, Камарата на целулозно-хартиената промишленост, Сдружението на хотелиерите във Велинград по разработването на учебните програми и изграждането на МТБ. С удовлетвореност можем да заявим, че в област Пазарджик вече е формиран

модел на партньорство между бизнеса и образованието

в областта на дуалното обучение, който успешно се мултиплицира.

Освен в дневна форма, възможности за продължаване на обучението си ще имат и лицата, навършили 16-годишна възраст. За учебната 2019/2020-а прием в задочна форма традиционно е реализиран в ПГД „Ив. Вазов" във Велинград, ПГСС „Царица Йоанна" в Пазарджик, ПГХХТв Пазарджик и ПГМЗС в Септември.

Реализираният план-прием по професии и специалности тази година е повече от успешен, заяви за “Знаме” началничката на Регионалното управление на образованието (РУО) Валентина Кайтазова. Тя благодари за това на ръководствата на гимназиите, на общинските администрации, на бизнеса и на колегите в РУО. Убедена е, че макар и бавно, обществеността се обръща с лице към професионалното обучение. И това вече е факт.

Пенка МИХАЙЛОВА