Top Panel
Четвъртък, 12 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Неочаквана среща с американец от бившия Дом за деца и юноши

Петък, 11 Октомври 2019 12:23
С учителя Ангел Ташков С учителя Ангел Ташков

Майкъл (Сергей) се разпознал на една от снимките в училището

ПАТАЛЕНИЦА. За неочаквана среща с ученик от бившия Дом за деца и юноши разказа на страницата на ОУ "Константин Величков" във Фейсбук директорът Никола Колев. Случило се е в понеделник, а ето и текстът на г-н Колев:

Делови следобед. Преглеждам поредните новости около предстоящите проекти. В стаята ми влизат усмихнати мъж и жена. На развален български мъжът ме поздрави:

- Аз съм Майк, а това е жена ми Паци.Със съпругата си Паци

 

Поканих ги да седнат, лицето на младия мъж ми напомняше нещо. Оказа се, че Майк или Майкъл Джон Крег е бившият ни ученик Сергей Зарков Горчев от Дома за деца и юноши. Той е роден през 1984 г. Изоставен от родителите си, е настанен в Дома в Лесичово и оттам идва при нас. Учил е в Паталеница до 5 клас. През 1997-а Домът в Паталеница е закрит и всички негови възпитаници са преместени в дом „Рада Киркович“ в Пловдив. Сергей също заминава за Пловдив.

На 15-годишна възраст е осиновен от американско семейство

Отива в Айдахо и от 20 години не се е връщал в България. Занимава се с поддръжка на сгради. Трудно говори български и с усилие намира правилните думи.

Тази година е решил да посети родината и да види местата, свързани с детството му. С него беше и съпругата му Паци. Двамата имат 4 прекрасни деца. Повиках Ангел Ташков, дългогодишен възпитател в Дома за деца и юноши в Паталеница. Сергей се разпозна на една от снимките, които пазим в училище. Влезе с видимо вълнение в класната стая, в която е учил.Като ученик в Паталеница, заедно със свои връстнициПочти не помни възпитателите си от Дома. Но често споменаваше

готвачката леля Пенка,

която се е грижила много за него. Разказа как му е носила храна, а той й помагал да чисти и мие чиниите. За съжаление, наскоро тази жена е починала.

По-късно Сергей и съпругата му отидоха до останките от сградата на Дома за деца и юноши. Той сподели, че ще посети и дом „Рада Киркович“ в Пловдив.

Това връщане назад в годините ме развълнува. В последно време често наши възпитаници от някогашния Дом се обаждат или идват до Паталеница, за да се срещнат със спомените от своето детство.

Никола КОЛЕВ