Top Panel
Неделя, 17 Ноември 2019

Времето

giweather joomla module

Инж. Емил Йончев дарил 147 000 лева за храма в Септември

Четвъртък, 07 Ноември 2019 12:23

Писахме, че изпълнителният директор на „Коловаг” инж. Емил Йончев финансира клип на Васил Найденов и осигури снимките да се направят в царския влак на Борис Трети. За клипа той е дал около 10 хиляди лева, но доста повече осигурил за новоосветения храм „Св. Цар Борис-Михаил” в Септември, потвърди той пред областния вестник.


Неотдавна „Знаме” писа на сайта си, че

след 148 години втора църква бе осветена в града,

а за продължилата близо 5 часа церемония дойде пловдивският митрополит Николай и епископите Арсений Знеполски и Яков Константийски. В престола на олтара бяха вградени три частици от мощи на баташките светци-мъченици.

„Преди 10 години купих камбани за храма. Десет години тези камбани бяха безмълвни. Питах и предишния кмет, и сегашния, но въпросът с довършването на църквата все се отлагаше по различни причини. И тази година бях по-настоятелен. Казах на кмета Марин Рачев, че трябва да действаме.

Оказа се, че са необходими 147 хиляди лева

Бях наясно, че общината ги няма тези пари и няма кой да ги даде, затова ги дадох аз - за параклиса и оборудването на храма. И го решихме за един час в офиса на епископ Яков. Сега следват стенописите. Но такова удовлетворение изпитах, когато видях как огромното пространство пред нея с големия двор се напълни с народ в деня на освещаването. Сега деца ходят непрекъснато там и слушат Божието слово, а отделно има неделно училище. За такива моменти си струва да помогнеш. Знам това, защото от дълги години сме ангажирани социално в общините в региона, макар да не сме зависими от никого”, допълва инж. Емил Йончев. В храма е поставена бронзова плоча с името му, освен че получи специална грамота като дарител.

Днес инж. Йончев празнува 70-я си роден ден. Желаем му да е здрав и да сбъдва наздравиците!

(Зн)