Top Panel
Неделя, 08 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Над час и половина експонираха Панагюрското съкровище

Понеделник, 11 Ноември 2019 15:36

От днес Панагюрското златно съкровище очаква в Панагюрище юбилея от откриването си. Вече писахме, че от днес до 16 декември то ще е експонирано в Историческия музей в Панагюрище. Световноизвестният тракийски шедьовър пристигна под засилена охрана от Националния исторически музей, а точният час беше пазен в строга тайна заради мерките за сигурност. 

Осемте златни ритона и фиалата бяха поставени в бронираните цилиндрични витрини от грижливите ръце на реставраторите и музейните специалисти, а работата им продължи над час и половина.

Оригиналът на съкровището от 22-каратово злато е в специалната зала трезор, изградена с дарение от „Асарел-Медет“ и лично от проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Заедно с трезора през 2012 година бяха направени и две златни копия - по едно за Националния и за Панагюрския исторически музей. Според подписаното дарителско споразумение, оригиналът на съкровището се завръща ежегодно в Панагюрище. Така се подпомага развитието на културно-историческия туризъм в региона.

Както винаги, гостуването на тракийския шедьовър ще бъде съпроводено от силен медиен и туристически интерес към Панагюрище, а експозицията ще бъде посетена от стотици български и чуждестранни туристи, съобщи директорът на панагюрския музей доц. Атанас Шопов.

Деветте златни съда са от края на IV и началото на III век преди Христа и будят възхищение с изключително изящната си изработка.

Уникалното на панагюрската експозиция е, че единствено тук всеки от съдовете е изложен в самостоятелна витрина, така че да могат да се разгледат дори най-малките детайли на изобразените древни митологични сцени.

Да припомним, че съкровището е открито в местността Мерул от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови на 8 декември преди 70 години. По този повод музейните специалисти подготвят отбелязването на юбилея.

(Зн)