Top Panel
Неделя, 08 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Димитър Цоцорков: Зелената икономика изисква все повече мед

Понеделник, 11 Ноември 2019 15:59

Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“, изнесе лекция за лидерството в Софийското бизнес училище към Нов български университет. В нея той подчерта, че зелената и кръговата икономика, към която се стреми Европейският съюз, изисква повече цветни метали и поставя въпросите за все по-ефективния добив и преработка на медните руди.

Което означава, че в бъдеще ще се увеличи добивът на медни руди и производството на метали в световен мащаб, а технологиите ще стават все по-ефективни. Производството и продажбите на електромобили постоянно нарастват. Алтернативната зелена електроенергия също се увеличава.

Димитър Цоцорков посочи, че „Асарел-Медет“ залага изключително много на своята екологична програма и екологична отговорност. Само през 2019-а са планирани 4 млн. лв. за екологични проекти, а за изминалите 8 години са вложени над 50 млн. лв. Компанията използва вода в затворен цикъл, отглежда лавандула на едно от минните си насипища и за последните 3 години е залесила над 66 декара гори извън промишлената си площадка.

Това е важен аспект от нашето разбиране за устойчиво развитие и социална отговорност, подчерта още той. Димитър Цоцорков участва и в церемонията по връчването на сертификати на участниците в Софийското бизнес училище.

Партньор на събитието беше фондация „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“.

* * *

Димитър Цоцорков е председатeл на надзорния съвет на "Асарел-Медет" и изпълнителен директор на инвестиционното дъщерно дружество "Асарел инвестмънт". Има бакалавърски степени по икономика и финанси и по компютърни науки от Американския университет "Ричмънд" в Лондон. Магистър е по информационен мениджмънт и финанси от университета "Уестминстър" в Лондон. Работил е като агент по продажби и маркетинг в London Electricity и мениджър по експедиране в Glencore UK. В „Асарел-Медет" е от 2001-а като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор „Корпоративно развитие". Член на управителния съвет на „Асарел-Медет" от 2014-а, а от 2015 до 2017-а е негов председател. Съосновател е на Фондация „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“.