Top Panel
Неделя, 08 Декември 2019

Времето

giweather joomla module

Трима художници, влюбени в красотата и изкуството

Неделя, 17 Ноември 2019 12:18
Елена Манчорова  “Цветните лъчи на светлината” Елена Манчорова “Цветните лъчи на светлината”

ПЕЩЕРА. Наскоро в художествената галерия “Проф.Веселин Стайков” свои творби представиха трима художници, свързани с родопския град. Родените в Пещера и Равногор Елена Манчорова и Маргарита Донева гостуват в галерията за втори път, а за Илия Тончев от Радилово това е поредната от многократните му експозиции, показвани тук. В общата живописна изложба ги събра галеристката Митка Млячкова.

Художниците споделиха с наша репортерка любовта си към художественото изкуство и родопския град.

Маргарита Донева:

- В експозицията показвам  живописни платна, фигурални композиции, пейзажи, образи на жени и мъже. Водещата картина с името “Той и Тя” е олицетворение на енергията, движеща света напред. Тази велика енергия ражда голямата любов.

В творчеството си търся онази сила, която свързва небето със земята и човека и неговата ярка красота. Моето послание в него е хората да живеят в хармония, да търсят баланс между емоциите и чувствата. Да умеят да приемат Божията енергия на радостта, красотата и изобилието около нас. Защото

човек е създаден да е усмихнат и щастлив

Техниката е маслени бои и акварел, а рисуването - с четка и пръсти. Творбите ми са повлияни от наученото преди пет години в университета Синергия в руската столица Москва. Там се сблъсках с понятието фън шуй, свързано с интериорния дизайн, археологията, психологията, астропсихологиятоа и с още много неща. Все необятни науки, части от които намират отражение в рисуването ми. Във фризьорската професия, която упражнявах, също влагах творчество, рисувайки по косата.

Друго мое любимо занимание е майсторенето на бижута от скъпоценни и полускъпоценни камъни. Марката ми “Маги арт” е позната с красивите гривни, обеци и колиета. Занимавам се и с интериорен дизайн - фън шуй за тялото и пространството. Всичко, което правя, е обединено в едно цяло и то дава смисъл на живота ми. И ще продължа да радвам себе си и другите.

Синът ми Митко завърши Националната художествена академия по специалността “Графичен дизайн”. Щастлива съм, че той тръгва по пътя на изкуството…

Елена Манчорова:

- В галерията излагам  картини с изображения на човешки фигури и фигури на хора и животни, голи тела, пейзажи, портрети, натюрморти. Любими персонажи от животинския свят са ми конете - рисувам ги в действителните им размери - с височина 160 сантиметра. В творбите си непрекъснато търся нови изразни средства да подсиля идеите и личните си преживявания по създаването на художественото произведение - огледални, светещи, абстрактни. Това помага да се развивам като художник. При рисуването използвам маслени бои. Четири мои картини участваха в изложба в галерия “Филипополис”, посветена на Пловдив - Европейска столица на културата ‘2019. Една от тях, т.нар. многохромна, получи високо отличие от международното жури. Впечатли ги голямото богатство на цветове с малко нюанси, за да се стигне от бяло през сиво до черно.

Рисувам всеки ден. Иначе всяка картина сама за себе си носи цветните лъчи на светлината.

Платното е магия

То дава енергия и любов в това, което правиш. Нещо, което ще краси пространството и ще вълнува хората, пред които картините оживяват по своему.

Не мога да изброя самостоятелните си изложби. Откривам по една годишно, понякога и повече. Вече мисля за следващата догодина. Искам да благодаря на учителя си Хълчев, вече почти на 90 години, за това, че в прогимназията в Пещера ме научи да обичам рисуването. Послушах го да уча в художествена гимназия, приеха ме в рисувалното училище в Казанлък, но завърших гимназия в Пещера. Продължих в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” по специалността “Изобразително изкуство”. 15 години показвах на малчуганите от детски градини в Пазарджик

магията и красотата на рисуването

От 1997-а се изявявам в областта на дизайна. Авторка съм на модни дрехи, бельо, бански костюми, някои от тях са отличени със златни медали на Пловдивския панаир (1999, 2000).

В семейството си имаме още една художничка - дъщеря ми Таня. Но вместо върху платно, тя създава красота върху женски лица. Защото гримът е важна част от визията на всяка от нас.

Професиите на хората са разнообразни, любовта е тази, която ги обединява и радва.

Илия Тончев:

- Повечето тези  картини, които представям в изложбата, са нови, непоказвани досега. В тях присъства любимата ми тема - Родопа планина с прекрасните пейзажи и възрожденски къщи. Допълвам колекцията с 4 абстрактни композиции и два натюрморта. Техниката е маслена живопис.

Не мога да изброя самостоятелните си изложби в родопския град, нито пък участието си в други експозиции. Но винаги с радост се връщам там. С Пещера ме свързва дългогодишна творческа дейност с местната група на художниците, в която членувам близо 40 години. На колегите в групата в най-младите си години дължа своето израстване като художник.

Продължавам да творя красота…

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 Маргарита Донева  -  Картина


 

Илия Тончев  -  Картина